Държавата дава милиони на общини със замразени в КТБ пари

OFFNews 17 септември 2014 в 21:12 4899 0

Държавата ще подпомогне с безлихвени заеми общините, които са държали всичките си пари в КТБ, въпреки забраната за това, съобщи Нова тв.

Заеми ще бъдат отпуснати на 5 от 10-те потърпевши от случилото се с Корпоративна търговска банка общини, които са застрашени от фалит.

Безлихвените заеми ще възлязат на обща стойност 40 милиона лв. и ще бъдат отпуснати до декември:

- Община Бургас – 11 000 000 лв.;
- Община Белица – 7 700 000 лв.;
- Община Созопол – 4 500 000 лв.;
- Община Айтос – 2 800 000 лв.;
- Община Раковски – 2 000 000 лв.

След поредното отлагане на отварянето на банката с 2 месеца вложителите, различни от общините, чиито пари остават в КТБ, са готови да съдят институциите заради забавянето. Според тях евентуалното закриване на финансовата институция ще струва на България 10 млрд. лв.

„Този път, за разлика от всеки друг път, управителят на Централната банка трябва да носи цялостна организационна, дори финансова наказателна отговорност, защото благодарение на неговите неудачни действия беше инсценирана кризата с КТБ и тя доведе до едно много сериозно сътресение в българската икономика”, заяви финансистът Кольо Парамов.

Днес стана ясно още, че до края на седмицата финансовият министър ще се срещне с представителите на австрийския фонд ЕПИК, който представлява сегашните акционери на банката и който обяви готовност да се включи в оздравяваването ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови