Веселин Вучков: В предишния мандат малко прекалихме с показността

ОFFNews 07 декември 2014 в 17:26 4821 1

Веселин Вучков

Имаше усещане, че може би в предишен мандат се създадоха едни обществени нагласи, че малко сме прекалили с показността. Аз политика на реваншизъм няма да допусна, но това не означава, че няма да променим закона.

Това коментира в интервю за Нова вътрешният министър Веселин Вучков.

Той обясни, че законът за МВР не се променя на всяка цена и само заради главния секретар Светлозар Лазаров. Вучков обясни, че не е поискал оставката на Лазаров, въпреки критиките, които му е отправял след акцията на баретите в Лясковец.
„Ако се промени законът, ще предложим на правителството кой да бъде главен секретар“, каза Вучков и допълни, че това може да бъде дори и самият Лазаров.

Министърът обясни, че няма намерение да връща Станимир Флоров в дирекцията за борба с организираната престъпност, която, също с промени в закона за МВР, трябва от ДАНС да се върне в МВР.

„Политиката ми е да не връщаме хора, които са били на тези постове, въпреки че Миро Флоров има много полезни качества. Той, с Цветанов, създадоха едни екипи, които изправиха пред правосъдието хора, които беше немислимо да се изправят пред правосъдието“, обясни Вучков.

Във връзка с битовата престъпност министърът обясни, че има намерение част от администрацията в МВР да я изкара на улицата. Идеята за такъв подход беше прокарана при предшественика на Вучков Цветлин Йовчев.

Вучков обясни, че по „канцелариите и коридорите има хора, които се разхождат, но нямат място там“. В същото време по малките населени места има необходимост от униформени и видеонаблюдение. Той даде пример с населени места с видеонаблюдение, където престъпността е спаднала с 30%.

„Състоянието е тежко в МВР, но ще намерим ресурсите, така че поне да върнем хората от границата“, обясни Вучков.
По думите му това че полицаите имат ограничения за спирането на автомобили на пътя, това не означава, че гражданите не са под контрол. „Не бива гражданите да остават с усещането, че вече никой не ги контролира на пътя. Може би е малко по трудно за пътните полицаи, но отстъпления от тази позиция няма да позволя. Постепенно включваме и нови камери. Хората да не мислят, че не са длъжни да спазват правилата на пътното движение“, каза министърът.

Той обясни, че откакто новите правила за спиране на пътя са влезли в сила, няма завишаване на жертвите на пътищата, а и сигналите за корупция почти спрели. В същото време с промени в закона МВР има намерение да изкара от складовете мобилните камери за издаване на електронни фишове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews