Вътрешният министър: Мобилните камери да се ползват за електронен фиш

OFFNews 30 ноември 2014 в 19:09 3793 0

"Трябва да допуснем законното използване на мобилните камери за електронен фиш и това може да стане с промяна на Закона за движение по пътищата". Това заяви по време на посещението си в Пловдив министърът на вътрешните работи Веселин Вучков,предаде Дарик.  

Министърът припомни, че в момента има 148 камери, които трябва да работят, а не да стоят на склад.

Според него тези камери са 148 пътни полицаи и ако се увеличат с още 150, на практика няма да има нужда от патрули на „Пътна полиция”.

Вътрешният министър определи като предизвикателство съгласуването на промяната в Закона за движение по пътищата с тълкуването на Върховния административен съд (ВАС).

ВАС реши в началото на годината, че издаването на наказателни постановление на база снимките с мобилни камери противоречи на закона.

Днес министър Вучков посети сградата на община „Марица”, за да се запознае с изградената система за видео наблюдение на 19-те пловдивски села. Проектът за миниторинг вече е реализиран в 7 от тях, а до края на тази година се очаква това да се случи и в останалите 12. Финансирането е осигурено с общински средства в размер на 30 000 лева.

В тази връзка министърът коментира, че трябва да се създаде еднотипен подход за изграждането на системи на видео наблюдение в цялата страна. По думите му в момента преобладават импровизациите. Вучков допълни, че трябва да има яснота за финансирането на проекта, поддръжката на системите и взаимодействието между полиция и местната власт.

"Използването на видеокамери за наблюдение показва добър резултат в борбата с битовата престъпност и оказва превантивен ефект. В момента една шеста от общините в България имат изградени системи за видеонаблюдение", завърши министър Вучков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови