Вътрешната опозиция на ''Да, БГ'' зове ДБ да подкрепи първия мандат с ГЕРБ

Калоян Янков се свърза с OFFNews, за да уточни, че позицията му не е споделена от всички членове на клуб "9 декември"

Ружа Райчева Последна промяна на 25 ноември 2022 в 12:15 6232 3

Калоян Янков в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Архив

Калоян Янков в пленарната зала

Бившият депутат Калоян Янков от вътрешната опозиция в “Да, България” реагира остро на интервюто на OFFNews със съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов и го обвини, че не е склонен да преговаря с ГЕРБ, на които ще бъде връчен първият мандат.

Клуб “9 декември” беше създаден през март тази година от 88 души, сред които бившите депутати на ДБ Велизар Шаламанов и Калоян Янков, световноизвестната тенисистка Мануела Малеева и проф. Александър Кьосев.

Вчера Калоян Янков заяви в своя публикация във Фейсбук, че във публикуваното вчера интервю на Христо Иванов в OFFNews липсва коментар относно правителство с първия мандат и “изход от патовата ситуацията” след четири парламентарни избори и задаващи се пети подред. Ето какво пише Янков:

"Правилно са описани алтернативите за правителство с третия мандат и нови избори. Сигурен съм, че след историята с Изборния кодекс, на правителство на малцинството с втория мандат на "Продължаваме промяната", вече никой не вярва. Но продължава да се обсъжда, защото в противен случай трябва да се каже, че е по-добре да има правителство с първия мандат. Отново пред скоба (дори за започване на преговори за съставяне на правителство) се поставя условието за съдебна реформа, дори конституционна. Това автоматично обрича ДБ на опозиционна роля и ни маргинализира до степен отпадане от парламента при едни следващи избори. Single-issue party, както казват в Америка на такива организации."

Според бившия депутат Христо Иванов в интервюто правилно казва, че трябва всички да говорят с всички и че политиката на гнева” и отрицанието на "врага" работи за мобилизация на електората преди избори, но не и след това.

“Но отново отказва да каже, че е готов да седне на масата с ГЕРБ. И то да седне на разговори в първия мандат, където ДБ би имала най-голяма тежест в преговорите и шансове да наложи своите условия. Няма предложение за изход от ситуацията. И много внимателно страни от споменаване на ДБ и ГЕРБ в едно изречение. А словосъчетанието “първи мандат” изцяло липсва”, пише Калоян Янков.

По думите му интервюто изглежда като стъпка в правилната посока и като опит да се опипва почвата отдалече но липсвал отговор на въпроса “какво правим”.

По-нататък Калоян Янков описва стъпките, които ДБ трябва да предприеме, повечето от които съвпадат със сегашните приоритети на парламентарната група на формацията - влизане в Шенген и еврозоната, подкрепа за Украйна, съдебна реформа. Това, по което се отличават, е точката за “спирането на едноличното и вредно управление на Радев”.

Под публикацията на Янков Велизар Шаламанов пише: “Няма добро решение без реални и различни алтернативи, които се обсъждат от множество хора при съгласие по целта и критериите за успех. Това предлага Калоян и се надявам да бъде чут и разбран!”.

Калоян Янков се свърза с OFFNews, за да уточни, че написаното е негово лично мнение и че то е споделено само от част от членовете на клуб "9 декември".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

НЕМА ТАКЪФ

25.11 2022 в 17:47

Б О Й К О : " АЗ ЛИ НАПРАВИХ ЗАВОЯ , ИЛИ Д Б -то ПАК ЩЕ КАЦНАТ НА МОЯ " !

931

2

escrin

25.11 2022 в 15:05

IvoIvo,
това как ДБ са "чао" на следващите избори е една от най-тъпите депесарски опорки. Слушаме го от 8 години насам и все не се случва, а имаше доста избори.
Всъщност ДБ могат само да увеличат електората си процентно, а не да го свият. И точно това ще стане постепенно, с изчезването на поколението, смятащо пероиода 1944-1989 за нещо хубаво.

1000

1

IvoIvo

25.11 2022 в 13:20

И на следващите избори сте чаЛ