Василев: Пеевски е само инструмент в сценарий за заличаване на дългове

OFFNews 21 юли 2014 в 11:03 6746 4

Цветан Василев и Делян Пеевски

„Въпреки че има разрив между Пеевски и мен, аз вярвам, че някои медии му отделиха твърде много време, за да се отклони вниманието от това, което наистина се случва в България. Вярвам, че Пеевски се използва като инструмент в по-голям сценарий, целящ да унищожи „Корпоративна търговска банка“ АД, придобивайки активите й на цени под тяхната стойност, както и да заличи дълговете на определени хора.“

Това заяви в интервю за Novinite.bg мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. Той обяснява, че причината за разрива между него и Делян Пеевски е различната философия за това как трябва да се прави бизнес.

Банкерът коментира, че хората, които стоят зад атаките към КТБ, са „в брак по сметка“. Според него това са хора, които се опитват да придобият изгодно активите на КТБ. Василев развива хипотеза, според която същите хора са планирали да предизвикат криза в цялата банкова система, като по този начин заличат всички свои дългове. Впоследствие обаче планът им е бил осуетен и те са се задоволили единствено с унищожението на КТБ и прикриването на дълговете си само в тази банка.

По думите му кабинетът е параван, а не инициатор за събитията около КТБ. Според Василев за случващото се има две възможни обяснения. Първото е, че правителството е било наясно с плана за унищожението на КТБ и е дало съгласието си за това.

„След като са осъзнали потенциалните последици от масови фалити на банки, което щеше да им струва политическата кариера, тъй като нито едно правителство не иска да остане в историята като кабинет, който не е могъл да предотврати сериозна финансова криза, те решиха да сведат щетите до КТБ, за чиято публична екзекуция първоначално са дали съгласие“, подозира банкерът.

Според Василев вторият възможен вариант е компетентната част от служителите в БНБ да са възразили, като по този начин са предотвратили масова криза в банковата система.

Банкерът коментира, че БНБ е станала „царица в двойните и тройните стандарти“. Като пример за това той изтъква различното отношение към КТБ и атакуваната по-късно Първа инвестиционна банка.

Василев заявява, че КТБ е „проектът на живота му“ и отхвърля обвиненията, че банката не е била управлявана добре.
„БНБ заключи, че „Креди Агрикол България“ ЕАД, която КТБ придоби на 12 юни тази година, е „добра банка“, а КТБ е „лоша банка“. Ако КТБ е „лоша банка“, защо БНБ разреши придобиването? Защо добрата „Креди Агрикол България“ ЕАД е на загуба в продължение на няколко години, а лошата КТБ е на печалба от 2001 г. насам?“, пита Цветан Василев.

Той подчертава, че КТБ е останала ликвидна, дори след като от нея са изтеглени 1,2 млрд. лева, равняващи са не 20% от активите й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови