Quantcast

Василев: Пеевски е само инструмент в сценарий за заличаване на дългове

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2014 в 11:03 6142 4

Цветан Василев и Делян Пеевски

„Въпреки че има разрив между Пеевски и мен, аз вярвам, че някои медии му отделиха твърде много време, за да се отклони вниманието от това, което наистина се случва в България. Вярвам, че Пеевски се използва като инструмент в по-голям сценарий, целящ да унищожи „Корпоративна търговска банка“ АД, придобивайки активите й на цени под тяхната стойност, както и да заличи дълговете на определени хора.“

Това заяви в интервю за Novinite.bg мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. Той обяснява, че причината за разрива между него и Делян Пеевски е различната философия за това как трябва да се прави бизнес.

Банкерът коментира, че хората, които стоят зад атаките към КТБ, са „в брак по сметка“. Според него това са хора, които се опитват да придобият изгодно активите на КТБ. Василев развива хипотеза, според която същите хора са планирали да предизвикат криза в цялата банкова система, като по този начин заличат всички свои дългове. Впоследствие обаче планът им е бил осуетен и те са се задоволили единствено с унищожението на КТБ и прикриването на дълговете си само в тази банка.

По думите му кабинетът е параван, а не инициатор за събитията около КТБ. Според Василев за случващото се има две възможни обяснения. Първото е, че правителството е било наясно с плана за унищожението на КТБ и е дало съгласието си за това.

„След като са осъзнали потенциалните последици от масови фалити на банки, което щеше да им струва политическата кариера, тъй като нито едно правителство не иска да остане в историята като кабинет, който не е могъл да предотврати сериозна финансова криза, те решиха да сведат щетите до КТБ, за чиято публична екзекуция първоначално са дали съгласие“, подозира банкерът.

Според Василев вторият възможен вариант е компетентната част от служителите в БНБ да са възразили, като по този начин са предотвратили масова криза в банковата система.

Банкерът коментира, че БНБ е станала „царица в двойните и тройните стандарти“. Като пример за това той изтъква различното отношение към КТБ и атакуваната по-късно Първа инвестиционна банка.

Василев заявява, че КТБ е „проектът на живота му“ и отхвърля обвиненията, че банката не е била управлявана добре.
„БНБ заключи, че „Креди Агрикол България“ ЕАД, която КТБ придоби на 12 юни тази година, е „добра банка“, а КТБ е „лоша банка“. Ако КТБ е „лоша банка“, защо БНБ разреши придобиването? Защо добрата „Креди Агрикол България“ ЕАД е на загуба в продължение на няколко години, а лошата КТБ е на печалба от 2001 г. насам?“, пита Цветан Василев.

Той подчертава, че КТБ е останала ликвидна, дори след като от нея са изтеглени 1,2 млрд. лева, равняващи са не 20% от активите й.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.07 2014 в 13:52

Цветан Василев не е невинен, олигарх е и вероятно е извършил престъпления, но е прав, че сега кръгът „Пеевски“ му скроява капан, за да опере пешкира Василев. От друга страна, другите групировки в страната очакват като лешояди също да придобиват активи на безценица. Целенасочено Пеевски и Местан мълчат, а Доган си кротува в Сараите. Никой не поставя строго въпроса, на кого са дадени тези кредити, за които уж нямало данни, и как така е възможно да няма данни? БНБ и Прокуратурата се опитват да прикрият тези длъжници, а това е видно от поведението им. Едно е ясно - ДПС командва парада. Може да го командва, защото манипулира изборите и купува гласове поголовно. ДПС вече е партия на циганите и не толкова на турците. Аз се чудя на българските турци, които са предимно трудолюбиви и скромни, как допускат да им се подиграва един татарин, защото майката на Доган е кримска татарка.

21.07 2014 в 12:49

Сайтът novinite.bg е собственост на самия Цв.Василев, закупен от М.Бехар преди време за 1.5 милиона... Смятайте дали струва толкова един портал, но за тази цена си купуваш влияние на масите и ги "информираш" по твоя си начин. Същото е и с големите медии - Бтв, Нова, Тв7... да не говорим за 90% от сайтовете, които циркулират, и като повече от половината от тях са на Бареков.. нолигарх, безпартиен и т.н... нацвъкват мармалад от сайтове, уж новинарски, след което се започва едно тролене на статии през социалните мрежи и като видя вече някой познат да поства поредната безумна статия, или пък за лошия Борисов, който яде деца и пие кръв, то вече ми става анти-анти, чак ми се драйфа от такива "журналистически разследвания" ... За ПИК е ясно - там е Пеев, за Дневник и КАпитал също Прокопи, за офф-а - там също имат някакво влияние десните - от рода на Костовистите, Реформатори и т.н.. Май засега само Биволь са се доказали като независими.. И Афера.бг .. майтапче :)

21.07 2014 в 12:18

Абе тоя винаги ми е бил "анти", ама прекалено много въпроси без отговор задава към "правоимащите" органи, дее§а... Най-лошото обаче е, че в случая двама се карат, а третия плаща сметката... както винаги в клетата ни Майковина!

21.07 2014 в 11:15

крони-капиталистическият проект на живота му, рийш ли!
То ебаси и жалкия живот тогава като не можеш да постигнеш нещо без да използваш връзки с държавата и да инвестираш в корупция.
Аре бегай.