Quantcast

Ройтерс: Оманският фонд готви 3-месечен план за спасяване на КТБ

ОFFNews Последна промяна на 21 юли 2014 в 10:43 22616 10

Държавният инвестиционен фонд на Оман и други акционери в КТБ търсят начин да стабилизират банката и се надяват до три месеца да бъде съставен осъществим план за това, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свой източник.

Финансовият министър Петър Чобанов е говорил с представители на фонда по темата, след като планът държавата да спаси банката се сблъска с критики от опозицията, допълва агенцията.

"Българите са се съгласили да работят с акционерите, за да се осигури работещ план, който да се осъществи в рамките на три месеца вместо варианта с национализация", е разкрил източникът.

Инвестиционният фонд на Оман е потенциален ключов играч в банковата криза в България, тъй като притежава 30 на сто от КТБ, припомня "Ройтерс".

Източникът от фонда уточнява, че разрешението на ситуацията с КТБ не означава непременно, че Оман ще инвестира още средства в банката.

Едно от предложенията е намаляване на дела на Цветан Василев (който чрез "Бромак" има малко над 50% в КТБ) със средства от други международни инвеститори. Друг вариант е Управителният съвет на банката да се подсили с независими експерти. Фондът желае да помогне в стабилизирането на КТБ заради важната й роля в българската икономика, е добавил източникът.

"Оман вижда България като приятел и ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация, както и за повторно отваряне банката в по-стабилно състояние", казва той.

Оманският инвестиционен фонд плати 129 милиона долара през 2009-а за дела си в КТБ. Активите на целия фонд са около 13 милиарда долара.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2014 в 10:28

Хм, абе те тия араби, ако действително извадят едни пари да спасяват банката, на Боко му е спукана работата- най-малкото ще му наложат глоба на спестяванията в Катар.Той за това така напира да "спасява" КТБ с пари на данъкоплатците, че току -виж "олекне" с 2 млрд. евро.

22.07 2014 в 07:45

КТБ беше единствената банка, която финансираше българскста оръжейна индустрия.
Кредитите на КТБ към "свързани лица" са отишли за покупка на заводи, например "Дунарит" -Русе. В сделките с оръжие печалбата е почти като в наркотрафика, затова мераклии много. И Баце опита да се включи като фалира сопотските заводи но по някаква причина не успя.
Като фалират банката, веднага ще лапнат тези тлъсти мръвки.
Ама като фалира банката ще "изгорят" паричките на много важни люде, които може да си отворят устите и да стане страшно /Първанката, Костов, Веждичката и др./'. Затова опитват междинен вариант, хем да краднат от Мустака, хем да намерят кой да плати.
Обикновено така не става, следва продължение.

21.07 2014 в 12:08

БНБ и трябва международен одит. Каква банка е, като така се осира. Загубих доверие в нея, което е опасно.

21.07 2014 в 11:51

Краси, хубави приказки, но защо БНБ изтегли 57млн лв точно по време на ликвидната криза? Защо отказа съпорт, предложен щедро на "втора банка" в истерията? Само защото във втората са сметките на МВР ли? Трябва одит, но преди одита трябваше да се направи всичко възможно за овладяване на кризата с тегленията. Ако за едната не е направено защото нямало одит, защо за другата се направи? Какво е състоянието на банката участвала във фиаското с покупката на Кремиковци? :)
Станала нарицателно за цял един курорт, какво е? Цветущо?

21.07 2014 в 11:42

За Krasi – точно така! Логични въпроси, само че тези въпроси опират до нещо друго. ОТ МНОГО време се подсказва, че КТБ е пораснала 3-4 пъти при предишното управление. А под сурдинка се разказва, че управителят в предишното управление като се свали от власт си е поискал МИЗАТА за услугата. Нещо като СИБанк навремето се озова “нейде си”, сещаме се.
И уплашеният собственик на банката изведнъж се озова във Виена. Пък в БГ почнаха едни СМС-и със заплахи към него, пък обратно към Д.пе. Тези дни се оказа пък, МВР установило, че и заплахите от единия към другия и обратно пък са писани САМО от една карта, на един ром, пък вече КАРТАТА е деактивирана, а ромът нищо не знае!
Та тъй, значи БГ спасителят като не е получил МИЗАТА май е решил да съсипе банката... иначе казано “да я превземе” (термин). В това му помагаха БНБ, Главпрокурор, МВРПикчърс... пък Протестни мрежи, пък соросоиди, и т.н.
А бугарете духат супата

21.07 2014 в 11:33

До "Мъка":
Прав си, но цирка с тегленето е повода. По- важно е има ли причина за теглене.
Там ли са парите?
Какво е състоянието на активите и на обезпеченията?
И тук е истинският проблем.
Къде е одита????
Хм и ако лиспват парите, къде спа БНБ, прокуратура и правителство последните 10 години?

21.07 2014 в 11:25

За Krasi – точно ТАКА, така се прави, това разбира се е пост фактум. Те. След като БНБ, Главпрокурор, МВРПикчърс осраха терена, сега трябва да се спасяват, КРИЯТ се с ефтиджос обяснения – чували с пари, свързани лица, давани кредити на секретарки, шофьори и т.н. И ЗАЩО СЕКРЕТАРКИ И ШОФЬОРИ ДА НЕ ВЗЕМАТ КРЕДИТ – те да не са прокажени тъпаци не ОТГОВАРЯТ.
ПИТАНЕТО Е КОЙ ОТ БГ СПАСИТЕЛИТЕ Е ДАЛ КОМАНДА за казуса КТБ – ЗАЩОТО Е ИМАЛО КОМАНДА за “превземането на банка” (правен термин), иначе казано – за сриването й. Тази команда са изпълнявали БНБ, Главпрокурор, МВРПикбърз – 3 патрулки с 2 пищака пред КТБ – НАРОДЪТ ДА СЕ ПАНИКЬОСА...
САМО ЧЕ ПАК ДА СЕ ВЪРНЕМ НА КОМАНДАТА – защото видимите по ТV опашки от хора не теглят милиони, милиони теглят тези де имат алектронен подпис и теглят по интернет. Един от тях е Иван Искров, изнеглил на 22 юни 57 млн от КТБ,
А СЕГА ГО ПИТАЙТЕ Искров!
А сега питайте Искров защо даде 1 млрд лв. кредит/подкрепа по чл. 33 от Закона за БНБ на ПИБ (банката на МВР и МО), а не даде на КТБ. ДОРИ НАПРОТИВ дадоха парола всички да теглят от КТБ ВКЛ. И Искров е теглил
ТА Краси, думите ти за закона са действия постфактум – въпросът е В ТАЗ ДЪРЖАВА като БНБ е независимо от правителство, парламент КАК ЩЕ СЕ разчитаме на БНБ – че това е ПОЗОР

21.07 2014 в 11:15

Не разбирам, защо всичко това се превърна в такава сага.
Има си закони:
1. Прави се одит и се оценява капиталовата дупка.
2. Търси се финансиране от страна на акционерите за липсващите средства.
3. При липса на финансиране се обявява несъстоятелност.
4. Изплащат се депоситите до 100к евро
5. Влизат квестори и разпродават.
Вместо това, одит няма, няакви щели да помагат, но за суми не се говори. За сметка на това държавата е готова да даде нашите пари за целта.
Ами спазете закона и не се мотайте.

21.07 2014 в 11:10

Поредни дрънканици,
А сИга, Оманският фонд ще спасява КТБ, ДРЪНКАНИЦИ в момента за отклоняване вината на БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА И НЕЙНИЯ УПРАВИТЕЛ – ЗАЕДНО С ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА И МВР Пикчърс отговорни за КТБ. А БНБ дори даде 1 млрд лева кредит/подкрепа на ПИБ – банката на МВР И МО, НЕ ДАДЕ НА КТБ, а дори изтеглли по нареждане на Искров 57 млн от КТБ – И КАТО пиша “изтегли”, това не са хората от опашките пред вратите – ТЕЗИ с МИЛИОНИТЕ теглят направо по интернет!
КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА, т.е. коментарът е от рода на заключението на Спецкомисията/КонгресаUSA, кризата щяла да се предотврати ако Джордж БУШ не се е крил цяла нощ по стаите в Белия дом за да не свържат с него от ЛемънБра/с, вкл. неговия втори братовчед с цел отпускане на $20 млрд на Лемън/Бс. Загубите от разразилата се финансова криза са за стотици милиарди долари.
АНАЛОГИЯТА Е ПЪЛНА с КТБ – Ако БНБ бе предоставила на КТБ кредит по чл. 33 от Закона/БНБ за ликвиден риск, то КТБ/банковата паника щеше да бъде предотвратена за не повече от 1 мрд лв и дори по-малко. БНБ е дала подкрепа на ПИБ (банка на МВР) 1 млрд лева (данни ББ вчера). А за да извади КТБ от ликвидна криза СЕГА ТРЯБВАТ 3 млрд лв. А БНБ е теглило 57 млн лв от КТБ последния ден на затваряне на КТБ!
Реално няма банкова криза, а е налице банков ЦИРК, да ни набият в тъпите глави, че БГ трябва да се СПАСЯВА, и е време за БГСПАСИТЕЛИТЕ. Главният кандидат за супер БГспасител е Б. Банкянски, чак лигите му текат! Знаем мутренската схема – разбиват магазинчето, и на другия ден идват мутрите да те застраховат, т.е. “спасяват!”
От една година БГпроблемът е кой да e “БГ-СПАСИТЕЛ”, Навалица-мераци – то Боко, рИформатори, Протестърмрежи, то Барек, то ДПС, БСП-2, то АБВ, то тЪпинг пойнт, навалица-мноооого мерак, чак лигите им текат “БГ-СПАСИТЕЛИ” да стават!
Сриването на КТБ чрез банкова паника, изтегляне от 27май до 16-18юни на 860 млн от КТБ и пренасочването им в друга банка, изтегляне от БНБ на 57 млн по нареждане на Искров, БНБ-отказ на законно искане-КТБ за кредит при ЯВЕН ликвиден риск (банкова паника), после нова банкова паника вече към ПИБ, Местан 28май– мерак/избори, 11юни Консултсъвет – срок/избори/блокаж на правителство, ВСИЧКО е част от тЪпингпойнт схема- ЗАГОВОР за сриване на държавата и ОБЯВЯВАНЕ БАНКОВА ВАКАНЦИЯ, т.е. банките затварят, хората истерясват, пълен колапс на държавата, и т.н., и ИДВАТ «СПАСИТЕЛИТЕ»! Дори «викаха истерично» МВФ?!! (кой бе тоз истеричен спасител!??). Кои са СпасителиТЕ е въпрос с неповишена трудност.
ИНАЧЕ КАЗАНО - след като не успяха с тъпани и вувузели, "разходки по жълти павета», окупация Парламент, вериги на Соф.университет, Цона, Иветка и всякаква паплач, НАКРАЯ НАЕХА консултанти - дадоха им «тЪпингПойнт-акъл» в една единствена точка - ФИНАНСОВ СРИВ... къде и как: ... умуваха, пак изчисляваха... и ЕВРИКА! – измислиха: банкова паника, първо КТБ, а после ПИБ.....
И задействаха схемата – , първо: февр14 Протестърмрежа-доносКТБ, следва цепене Главпрокурор от ТV до ТV как лови бандюги в БНБ, повдигане на обвинения към подуправителя и блокаж на Банков надзор-БНБ. Все още НЕ Е ЯСНА РОЛЯТА на ИСКРОВ - дали той не е съдействал срещу подуправителя Банков надзор, много е вероятно..., на кого е слугувал с инфо и схеми на ПОЛИТИЦИ! и на кои политици!?!?.
НАЙ-ВАЖНОТО – защо БНБ отказва кредит по чл 33 от ЗаконаБНБ на КТБ при ЯВЕН ликвиден риск (банкова паника), - няма отговори. НЯМА ОТГОВОР и защо (данни на ББ) са дадени от БНБ 1 мрд подкрепа на «една банка», а на КТБ не са дадени.
Следва МВР Пикчърс - 4 патрулки с 10 полицая с по 2 пищака пред и в сградата на КТБ, и после хитра СТЪКМИСТИКА – «ама ние, МВР, бяхме за друго», ухаа! А Йовчев/ТV: «Няма риск за нацсигурност!», Каква нацсигурност, какви ПЕТ лева!!!
АЙДЕ БЕ - НАРОДЪТ ГЛУПАК
Народът не е ГЛУПАК, но ХИТРЯГИТЕ ГО бяха ИЗЧИСЛИЛИ, как ще ТРЪГНЕ по ОПАШКИ/КТБ, а готвещите се за БГСПАСИТЕЛИ – истерясваха за власт!
И схемата се приложи Не само за КТБ, веднага се приложи и за ПИБ, но там БНБ даде подкрепа-кредит по чл. 33 от Закона БНБ, а за КТБ нямаше такава подкрепа!
ГИГАНТСКА ПРЕСТЪПНА СХЕМА, в която КТБ е само мижав, но точно изчислен елемент - целта е сриване на държавата в битка за власт, лигите им течаха за власт...
А народа – кучетата го яли ...

21.07 2014 в 11:07

Аз още 3 (ТРИ) месеца НЯМА да си чакам парите от тая банка.. Не, че са много, но има и хора, на които заплатите са им в тази банка, не може да се спонсорира престоя на Цецо във Виена. Да заповяда на наша територия, на драго сърце ще му се спонсорира престоя в Централния Софийски