В секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини

Онлайн камери ще предават броенето на бюлетините

Георги А. Ангелов 29 април 2021 в 19:30 3545 0

Снимка Георги А. Ангелов

ГЕРБ поискаха поименна проверка и напуснаха залата, но кворум имаше.

В избирателните секции с 300 и повече избиратели ще се гласува само с машини. За всяка от тези секции ще бъдат отпечатани и бюлетини, но те ще се използват само ако има проблем с машините.

В секциите с под 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в секциите в болници и други, както и на корабите ще се гласува са хартия.

Грешка въведе машини само в малките секции в чужбина 

В секциите в чужбина, в които са подадени над 300 заявления за гласуване или на изборите в последните 5 години са гласували над триста души, също ще се гласува с машини. Заради техническа грешка в текста за секциите зад граница за няколко часа беше прието, че ще се гласува с машини там, където има под 300 заявления. Причината е, че този текст беше вкаран в точката с изключенията. След като грешката беше установена, със съдействието на журналисти, беше решено, че ще оправи в края на гласуването на кодекса. Проблем е, че този текст беше гласуван два пъти, тъй като от ГЕРБ беше поискано прегласувано, а в правилника е забранено гласуването повече от два пъти.

ГЕРБ и ДПС поискаха да остане възможността за гласуване и с хартия. Според партията на Бойко Борисов има хора, които се притесняват или затрудняват да гласуват с машини, в т.ч. на 4 април и на президента Румен Радев това му е отнело 5 минути. Румен Христов от ГЕРБ-СДС твърдеше, че времето за гласуване с машина е в пъти повече от това с хартия.

“Аз съм гласувал с машина и ако твърдите, че трима души са гласували през това време, пичове, имате нужда от курс”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

"Свещено право на избирателите е да изберат как ще гласуват, дори и с краката", обяви Вежди Рашидов от ГЕРБ.

В кулоарите от ГЕРБ обявиха, че ще сезира Конституционния съд заради решението да се гласува само с машини, тъй като се отнемали права на българските граждани.

Броенето ще се снима на видео

Броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се наблюдава с камери и ще се предава онлайн, решиха депутатите. За осигуряването на камерите ще отговаря Министерският съвет, а за правилата - Централната избирателна комисия, реши още парламентът. Това обаче ще става "само ако има техническа възможност". 

Съпротива оказаха пак единствено от ГЕРБ. Бившият председател на парламента Цвета Караянчева поиска да разбере всички малки подробности, като „под какъв ракурс“ ще снимат камерите. Според нея камерите в малките населени места ще притеснят хората, че вотът им може да се контролира.

„Ще се уплашат тези, които фалшифицират изборите, които правят действителните гласове недействителни … Цяла България ще знае какво правят в секционните комисии вашите представители”, отвърна й соцдепутатът Георги Свиленски.

Депутатите приеха и част от текстовете за създаване на Изборен район чужбина.

По-рано днес парламентът реши, че Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъдат редуцирани до 15, при 20 сега.

Освен това ограниченията за гласуване в чужбина отпаднаха. Така на следващите избори секции извън страната, извън посолствата и консулствата, ще се откриват, ако има не по-малко от 40 избиратели, подали заявления, както и там, където е имало секция с гласували не по-малко от 100 избиратели на избори в последните 5 години. Отпадна ограничението за откриване на до 35 секции в страни извън ЕС.

За около 9 часа работа парламентът гласува малко повече от половината от текстовете и заседанието би трябвало да продължи до края на приемането на всички.

Депутатите от ГЕРБ се стараят да забавят приемането промените в изборния закон с множество изказвания и процедурни хватки.

Какво не прие парламентът

По време на парламентарното заседание, днес, беше повдигнат въпросът за гласуването по пощата. То беше отхвърлено от народните представители. "За" гласуваха 61 депутати, "против"- 20, а 64 се въздържаха.

Отхвърлено беше и предложението за въвеждане на електронно гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !