Съставът на ЦИК ще бъде намален от 20 на 15 членове, ще го назначава президентът

Георги А. Ангелов 29 април 2021 в 14:05 4265 0

Снимка Архив

Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъдат редуцирани до 15, при 20 сега. Това реши парламентът, като одобри на второ четене промени в Изборния кодекс. Предложението е на „Има такъв народ“. “За” гласуваха 155 депутати, а само от 72 души от ГЕРБ натиснаха копчето „против“.

Председателят, заместник-председател, секретарят както и всички членове ще се предлагат от политическите партии. Целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава. Мандатите се определят според изборните резултати от парламентарните избори.

Според неофициални изчисления ГЕРБ ще имат 4 представители, БСП и “Има такъв народ” по 3, “Демократична България” и ДПС по 2 и 1 за “Изправи се! Мутри вън!. Партиите имащи депутати в европарламента няма вече да бъдат представени в ЦИК. Така без член в комисията ще останат ВМРО.

Единствено от ГЕРБ се обявиха срещу намаляването на състава. "В толкова кратко време да се правят такива промени за ЦИК най-малкото е неразумно", каза Даниел Митов от ГЕРБ. Той попита как ще се гарантира, че президентът ще е безпристрастен.

Председателят на парламента Ива Митева от ИТН припомни, че и в момента ЦИК се назначава с указ на президента и сега просто и процедурата ще е при него. 

Друг аргумент на ГЕРБ срещу смяната на комисията беше, че това ще стане 2 месеца преди очертаващите се нови парламентарни избори. И през 2019 година обаче, когато ГЕРБ управляваше, съставът на комисията бе сменен 2 месеца преди евроизборите.

По време на дебатите от ДПС обявиха, че ще подкрепят поправките, защото е добре ЦИК да е с актуален състав. Освен това отново повториха, че един от членовете на комисията е в конфликт на интереси, припомниха, че са сигнализирали бившия председател на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя отговори, че не е установена несъвместимост. 

"Госпожо Караянчева, между несъвместимост и конфликт на интереси има разлика. Това е като между дървена кофа и метална кофа, мисля, че така ще ме разберете“, каза Хамид Хамид от ДПС. От мястото си в залата Караянчева му обясни, че завода в който е работила е правила и пластмасови кофи. 

Тошко Йорданов от ИТН отговори, че има още една причина ЦИК да бъде сменена – двама от членовете, от ГЕРБ, си гласували комисията да поема наемите им и не са декларирали това пред КПКОНПИ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews