Станишев: Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат

ОFFNews 30 май 2014 в 14:45 7250 5

Сергей Станишев
Сергей Станишев

"Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат."

Toва заявява лидерът на БСП Сергей Станишев в специално разпространено изявление до медиите, изпратено от партийния пресцентър.

"За пореден път ме изненадаха някои български медии. Преди малко прочетох заглавие, което гласи: „Станишев: Няма да се откажа от евродепутатското си място“. От момента, в който поех водачеството на листата, заявих пред цялото общество, че нямам намерение да ставам евродепутат. Потвърждавам тази своя позиция, след като отговорих на този въпрос над сто пъти. Всичко останало е само злонамерена спекулация. Отказът от позицията на евродепутат става или чрез писмено заявление до ЦИК, или чрез такова до ЕП и имам ясното намерение да го направя", казва Станишев.

Повод за изявлението му стана различното тълкуване, което медиите направиха на отговора му на въпроса отива ли в Брюксел, зададен му за пореден път тази сутрин в парламента. Станишев не отговори категорично и остави поле за догадки. Ето какво каза той малко по-рано пред журналисти:

"Според европейското законодателство мандатът на един евродепутат започва в първата сесия. Това е 1 юли. Не, заседанието на групата е преди това, имам преди това 7 дни да напиша писмено заявление до ЕП, че се отказвам, така че не правете драми.Както виждате, съм в София. Не ми задавайте глупави въпроси. Питате четири месеца едно и също, а аз съм отговорил много пъти. Имам задължение, което трябва да изпълня в групата на социалистите и демократите на 18 юни, защото аз предложих на премиерите да предложим Мартин Шулц за президент на групата и държа да го направя лично".

По всяка вероятност Станишев ще замине за Брюксел заедно с останалите избрани български евродепути през юни и ще участва като такъв в предварителните разговори на европейските политически семейства. Пак в качеството си на вече избран евродепутат той може да участва и в преговорите за избор на председател на ЕК и другите ключови постове в съюза. Седмица преди първото заседание на новия парламент - на 1 юли - той ще подаде заявление за отказ от мандата. След като то бъде одобрено, на негово място може да влезе следващият в листата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови