Станишев заплашен от процедура по несъвместимост

OFFNews 02 юни 2014 в 11:55 3543 0

Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова

Отказът на лидера на БСП Сергей Станишев да се откаже от мястото си в Европейския парламент, както и от депутатското място в Националния парламент, ще го изправи пред процедура по несъвместимост.

Това коментира бившата председателка на Народното събрание Екатерина Михайлова (ДСБ), която в момента е преподавател в Нов български университет.

Въпреки че месеци наред Станишев твърдеше, че няма да ходи в Брюксел, той не се отказа от мястото си пред ЦИК до петък, когато беше крайният срок да го стори.

Сега би могъл да подаде заявление за оттегляне пред Европарламента до 23 юни, което са 7 дни преди първото заседание на Европейския парламент.

"Дотогава можеш да вземеш решение, но не може да си евродепутат за малко. Ако не си обявиш оставката в националния парламент, може да започне процедура за обявяване за несъвместимост.

Станишев трябва да се откаже да бъде евродепутат, ако иска да остане депутат в националния парламент и обратното. Няма как да е и двете неща едновременно”, обясни Михайлова.

На въпрос има ли нарушение на закон при оттеглянето на Делян Пеевски от листата с решение на ЦИК, тя заяви, че има правен казус, който е създаден от самата комисия, която си противоречи в решенията си.

Относно преференциалния вот тя коментира, че при него съществуват два риска - първият възниква при коалиционните листи, тъй като там сметките никога не излизат, а вторият риск е при малките партии, защото с много малки разлики може да бъде обърната листа, което отваря възможности за купен вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови