Ураганът Йън осуетява изборите ни във Флорида, няма да се гласува в Украйна на 2 октомври

Александра Маркарян 29 септември 2022 в 11:12 1331 0

Ураганът Йън връхлетя Флорида

Снимка Getty Images

Ураганът Йън връхлетя Флорида

Ураганът Йън поставя под риск провеждането на българските парламентарни избори на 2 октомври в петте секции в американския щата Флорида, предупреди служебният министър на външните работи Николай Милков на брифинг днес.

От щата са евакуирани повече от 2 милиона души.

Йън вече връхлетя югозападна Флорида и наводни домове. Силни ветрове откъснаха покрива на реанимация, дъждът наводни спешно отделение в болница в Порт Шарлот. Критично болните са евакуирани. Някои от тях са на апаратно дишане. 2 милиона души останаха без ток. Ураганът – най-силният, връхлитал някога САЩ – помита всичко по пътя си към атлантическото крайбрежие със скорост до 185 км/ч. Има риск от катастрофални наводнения във вътрешността на страната, предупреди Националният център по ураганите на САЩ.

До последния момент няма да знаем каква е ситуацията в тези пет секции (Алтамонт Спрингс, Джаксънвил, Маями - Форт Лодърдейл, Нейпълс, Сейнт Питърсбърг), призна Милков, който се надява избори във Флорида все пак да се проведат.

Избори няма да се проведат и в Украйна. Там не е разкрита нито една секция.

Секциите зад граница ще бъдат 755 в 62 държави. В 300 ще има машини, в 238 от тях – по две, в 62 - по една. Дали машината е една или са две зависи от броя на гласуващите.

Адресите на всички секции в чужбина са публикувани на сайта на МВнР. Всеки може да избере най-близката до адреса му, за да може да упражни правото си на глас.

Транспортирали сме общо 538 машини, със 122 повече, отколкото за изборите през ноември 2021 г., отчете министър Милков.

МВнР беше ангажирано и с транспорта на изборните книжа: 755 комплекта, по един за всяка секция, над 600 хил. бюлетини. Общото тегло на книжата е 5,5 тона, пренесени с куриери и чрез DHL за далечните дестинации, които са най-вече презокеанските.

В събота те ще бъдат предадени от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на представителите на секционните избирателни комисии. Това става срещу подписи, с протоколи, които са част от изборните книжа. Оттам нататък секционните комисии встъпват във функциите си – трябва да ги оставят в изборните секции, да бъдат запечатани там, да бъдат съставени съответните протоколи по запечатването.

Общия брой на хората, които ЦИК назначава като членове на СИК зад граница е около 4200. Във всяка от тях трябва да има по един представител на държавата. Той не е председателят на комисията, но е човекът, за когото се предполага, че е най-добре запознат с Изборния кодекс и всички казуси, които могат да възникнат в хода на изборния процес и да следи за спазването на регламентите.

"Тези хора са във връзка с нашите дипломатически представителства и с централното управление на МВнР. Ние можем да им оказваме методическа помощ в хода на работата на секционните комисии, тоест да ги ориентираме по отношение на спазването на законодателството. Оттам нататък СИК носят своята отговорност за тяхната работа и за резултатите", каза Милков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!