Тренд: 42% харесват Борисов, 67% - Румен Радев

OFFNews 22 ноември 2017 в 11:09 5752 1

Малко над половината от българите (52%) са оптимисти за развитието на България, докато 39% са на обратното мнение. Това показват данните от национално представително изследване на "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа".

Според данните се наблюдава ярка зависимост между оптимистичните нагласи и възрастта. Оптимизмът при по-младите доминира съществено, като с напредването на възрастта дяловете постепенно спадат, като сред тези над 70 години, мнозинството са песимисти и само една трета от тях са оптимистично настроени.

Осем месеца след предсрочните парламентарни избори, дистанцията между първите две партии е напълно сравнима с резултатите от последния вот, показва изследването.

Цели 37% пък декларират, че не биха гласували.

ГЕРБ запазва първата си позиция с 21.2% от всички анкетирани, следвани от БСП с подкрепа от 17.8%.

Според анализа на изследователски център "Тренд" множеството скандали в последните осем месеца не са се отразили съществено върху електоралните нагласи, тъй като острото противопоставяне между двете основни партии водело до консолидация и мобилизация на техните електорати.

Друг извод от допитването е, че не се наблюдава и съществен спад в обществената подкрепа към Обединени патриоти, въпреки участието им в управляващото мнозинство и изпълнителната власт.

Подкрепа за тях декларират 5,4%, докато за ДПС заявяват, че ще гласуват 6,3%.

Според "Тренд" подобна разлика е несъществена и трудно би могло да се направи категорична оценка дали Обединени патриоти или ДПС ще бъдат трета политическа сила в евентуална реална изборна ситуация.

Категорично обаче се влошават резултатите на партията на Веселин Марешки „Воля". За нея заявяват, че ще гласуват едва 1,8% от анкетираните. Също толкова е и подкрепата за Реформаторския блок.

При „Да, България" (1,4%) и ДСБ (1,1%) не се отчита съществена динамика на ръст или спад в подкрепата, но проучването е осъществено преди да се даде старт на новата инициатива „Български манифест за Европа". 

Традиционно оценката към работата на парламента е на най-ниски нива - 23% положителна; 68% отрицателна. 

Одобрението за работата на третото правителство на Бойко Борисов е 32%, докато неодобрението е 59%. 

Оценката за работата на президента остава на високи нива - процентът на одобряващите държавния глава е три пъти по-висок от този на неодобряващите.

Румен Радев и Бойко Борисов продължават да са фигурите събиращи най-високи стойности на положително отношение, съответно 67% и 42%.

Корнелия Нинова стои на нива от 28% положително отношение, като основната част от подкрепата за нея идва от симпатизантите на БСП, но й е трудно да мобилизира по-сериозна част от периферията.

Сред лидерите на Обединени патриоти Красимир Каракачанов остава най-одобряваната фигура с подкрепа от 34%. Зад него остават Валери Симеонов с 20% и Волен Сидеров с 13%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови