Трайков намекна, че поръчка от тефтерчето "Златанов" е попречила да влезе в кабинета

OFFNews 20 ноември 2014 в 08:42 9265 2

Министърът на икономиката в първия кабинет "Борисов" Трайчо Трайков намекна, че поръчка от тефтерчето на бившия шеф на Комисията за за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов е попречила той да бъде включен във второто правителство, оглавявано от Бойко Борисов.

Трайков е един от хората, срещу които има политическа поръчка да бъде ударен, става ясно от запис в тефтерчето. Впоследствие той е обвинен в конфликт на интереси при даването на концесия на "Каолин" край Силистра, защото имал 278 акции в "Каолин" и е внесъл в МС предложение за предоставяне на концесията на компанията, което е било одобрено. По негов адрес в тефтерчето пишеше "Трайчо да се движи". Комисията излезе с решение, че той е в конфликт на интереси на 16 август 2012 г. Решението падна и на двете инстанции в съда.

Ето какво каза Трайков пред bTV днес по повод делото в контекста на сформирането на ново правителство: 

"Сигналът при мен бе приключен за рекордно време - два месеца. Обжалвах и решението падна и на двете инстанции. Съдът обяви решението си в деня, след като беше обявен съставът на правителството сега, само един ден по-късно. А ако комисията се е произнесла срещу някого, че има конфликт на интереси, той не може да заема публична длъжност".

Днес Трайков, който е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, препоръча тефтерчетата на Златанов да бъдат изложени и засегнатите да имат достъп до тях - така, както засегнатите от Държавна сигурност имат достъп до архивите чрез Комисията по досиетата. По същество тези тефтерчета са доноси, а големият проблем на тази комисия е, че тя е използвана като политическа бухалка.

Трайков коментира и "изчезването" на тефтерчетата, което станало чрез кражба от автомобила на вещото лице. Трайков нарече кражбата "смешна" и коментира: "Вижте на какво се крепи правосъдието в България - на това дали на някой ще му ограбят колата".

Той даде да се разбере, че не е оптимист за изхода от делото срещу Златанов: "Колко време имитираха, че са готови да стигнат до дъното на този казус? Осъдиха Златанов на първа инстанция. В решителния момент всичко ще се счупи и забрави".

Друг от "героите" в тефтерчето - Емил Димитров (Емо Фаса) заяви също в студиото на bTV, че е учуден, че тефтерчето изчезнало "толкова късно".

Делото срещу Филип Златанов в Софийския апелативен съд е насрочено за днес, 20 ноември. Той е обвинен в престъпление по служба и на първа инстанция беше осъден на 3.5 години затвор. Днес трябваше да бъде представена експертиза на оригиналите на двата тефтера на Златанов. Същите тези тефтери бяха обявени за изчезнали миналата седмица от вещото лице Стефан Бенчев. По-късно проверка на OFFNews показа, че той е бил щатен служител в 6-то управление на бившата Държавна сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!