Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цветанов: Най-важна за националната сигурност е политическата стабилност

OFFNews 26 март 2016 в 17:28 2929 5

Цветан Цветанов.

"Най-важното за осигуряването на националната сигурност е политическата стабилност. Когато се взимат важни решения, са необходими законодателни мерки. Само тогава има гаранция съответните политики да бъдат успешни и да може да се изпълни заложеното в управленската програма на правителството. Важна е стабилността, която имаме днес в страната".

Това заяви Цветан Цветанов в Стара Загора, като допълни, че бежанците знаят, че "България е трудна за преминаване", но съществува вероятност да се построи ограда и по границата с Гърция, което би струвало много повече пари от турската ограда.

Цветанов обясни, че в много държави се правят антитерористични закони, а нашето правителство предстои тези дни да внесе подобен закон в НС.

„Безпокойството идва и от това, което допусна ЕС и ЕК, че не можахме да се възползваме от системите за сигурност, които започнаха да се изграждат в последните години. Обмяната на информация за резервационните данни на пътниците (т.нар. пианара), която се използва в САЩ, е една изключително важна стъпка за гарантиране на сигурността на съответната страна. В Европа нямаме система за контрол, осъществяван по този начин, която да даде тази сигурност“, посочи той. Председателят на вътрешната комисия обясни, че в Европа са влезли голяма група хора, които не са регистрирани в нито една система. „Това усложнява допълнително ситуацията в ЕС, защото не се знае какви са и кои са тези хора. Това ще бъде най-голямото предизвикателство пред бъдещето на ЕС. Има сериозни проблеми и с тези, които са второ и трето поколение граждани на ЕС. Стана ясно, че атентатите във Франция и Белгия са инициирани от лица, живеещи в ЕС. Проблемът е, че тези лица излизаха от ЕС и се присъединяваха към „Ислямска държава“, а когато се връщаха нямаше последващ контрол, който да предотврати такива тежки престъпления“, каза той.

"Европейският съюз не беше готов за последствията от Арабската пролет. Гърция, Малта, Кипър, Италия – всички помним какво се случи. Италия се отдалечи от стандартите и от Дъблинското споразумение. Италия даде временни шенгенски визи и наводни всички страни в ЕС. Най-засегнати бяха Германия, Австрия и Швеция. След т.нар. Арабска пролет имаше частична стабилизация, но дойдоха конфликтите в Близкия Изток. Турция се оказа буфер пред навлизането на бежанския поток към Европа. Около 250 000 души са в центровете за бежанци, които се намират на турска територия. Над 2 500 000 са мигрантите на територията на Турция. Заплахата за Европа и съседните държави на Турция е огромна“, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

„Проблем са свободните граници на ЕС и мобилността на групите, които извършват терористичните актове – те не са в полезрението на оперативния контрол. Трябва да има повече информационен обмен между националните системи за сигурност. При тези отворени граници на ЕС за европейски и чужди граждани – когато няма споделяне на оперативна информация, няма как да се справим. При терористичния акт в Сарафово, България работеше изключително добре с Израел, САЩ и европейските служби. Работехме с властите от Австралия и Канада“, посочи Цветанов. Той подчерта и ролята на Евродак. „Евродак е система, която дава възможност всяко лице, влизащо нелегално на територията на ЕС, да бъде регистрирано и да стане част от база данни. Не всички лица се регистрират в Евродак системата и това създава усложняваща обстановка. Дъблинският регламент вече не се изпълнява в никакъв аспект, поне към настоящия момент има връщане едва на 1-5% от лицата. Това означава, че той вече не работи. Евродак системата трябва да се ползва за полицейски нужди“, категоричен бе Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews