Quantcast

Цветанов: Най-важна за националната сигурност е политическата стабилност

OFFNews Последна промяна на 26 март 2016 в 17:28 2224 5

Цветан Цветанов.

"Най-важното за осигуряването на националната сигурност е политическата стабилност. Когато се взимат важни решения, са необходими законодателни мерки. Само тогава има гаранция съответните политики да бъдат успешни и да може да се изпълни заложеното в управленската програма на правителството. Важна е стабилността, която имаме днес в страната".

Това заяви Цветан Цветанов в Стара Загора, като допълни, че бежанците знаят, че "България е трудна за преминаване", но съществува вероятност да се построи ограда и по границата с Гърция, което би струвало много повече пари от турската ограда.

Цветанов обясни, че в много държави се правят антитерористични закони, а нашето правителство предстои тези дни да внесе подобен закон в НС.

„Безпокойството идва и от това, което допусна ЕС и ЕК, че не можахме да се възползваме от системите за сигурност, които започнаха да се изграждат в последните години. Обмяната на информация за резервационните данни на пътниците (т.нар. пианара), която се използва в САЩ, е една изключително важна стъпка за гарантиране на сигурността на съответната страна. В Европа нямаме система за контрол, осъществяван по този начин, която да даде тази сигурност“, посочи той. Председателят на вътрешната комисия обясни, че в Европа са влезли голяма група хора, които не са регистрирани в нито една система. „Това усложнява допълнително ситуацията в ЕС, защото не се знае какви са и кои са тези хора. Това ще бъде най-голямото предизвикателство пред бъдещето на ЕС. Има сериозни проблеми и с тези, които са второ и трето поколение граждани на ЕС. Стана ясно, че атентатите във Франция и Белгия са инициирани от лица, живеещи в ЕС. Проблемът е, че тези лица излизаха от ЕС и се присъединяваха към „Ислямска държава“, а когато се връщаха нямаше последващ контрол, който да предотврати такива тежки престъпления“, каза той.

"Европейският съюз не беше готов за последствията от Арабската пролет. Гърция, Малта, Кипър, Италия – всички помним какво се случи. Италия се отдалечи от стандартите и от Дъблинското споразумение. Италия даде временни шенгенски визи и наводни всички страни в ЕС. Най-засегнати бяха Германия, Австрия и Швеция. След т.нар. Арабска пролет имаше частична стабилизация, но дойдоха конфликтите в Близкия Изток. Турция се оказа буфер пред навлизането на бежанския поток към Европа. Около 250 000 души са в центровете за бежанци, които се намират на турска територия. Над 2 500 000 са мигрантите на територията на Турция. Заплахата за Европа и съседните държави на Турция е огромна“, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

„Проблем са свободните граници на ЕС и мобилността на групите, които извършват терористичните актове – те не са в полезрението на оперативния контрол. Трябва да има повече информационен обмен между националните системи за сигурност. При тези отворени граници на ЕС за европейски и чужди граждани – когато няма споделяне на оперативна информация, няма как да се справим. При терористичния акт в Сарафово, България работеше изключително добре с Израел, САЩ и европейските служби. Работехме с властите от Австралия и Канада“, посочи Цветанов. Той подчерта и ролята на Евродак. „Евродак е система, която дава възможност всяко лице, влизащо нелегално на територията на ЕС, да бъде регистрирано и да стане част от база данни. Не всички лица се регистрират в Евродак системата и това създава усложняваща обстановка. Дъблинският регламент вече не се изпълнява в никакъв аспект, поне към настоящия момент има връщане едва на 1-5% от лицата. Това означава, че той вече не работи. Евродак системата трябва да се ползва за полицейски нужди“, категоричен бе Цветан Цветанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2016 в 15:03

Стабилно тъпо мутро-ченге.

27.03 2016 в 09:56

Предсрочните избори са нормален демократичен инструмент и не означават нестабилност. Напротив, служебните правителства могат да вършат непопулярната, мръсна работа, което води до СТАБИЛНОСТ.
ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

26.03 2016 в 21:58

Ми Цеци то си има стабилност нали затова увеличихте националния дълг 3 пъти без да инвестирате в развитие. Какво пак ни плашиш с хленчене? Алтернатива на редактирания и дописан вот няма. Занапред с вас ще се съобразяваме споко.

26.03 2016 в 18:49

Насраха се с тая "стабилност". "Стабилност" в мизерията. Най-бедната страна в Европа.

Не очаквах от ЦЦ да повтаря подобни кухи мантри. Изглеждаше ми по-умен. Кви са тея "пианари", тея "дъблински регламенти", тея "евродак системи"? Май и той вече се откъснал от народа.

Хората искат ПОВИШАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ в частния сектор, а не кухи заклинания и разни сложни думички. Омерзен съм.

26.03 2016 в 18:15

Този рядко глупав човек от десет години ръси глупости на които би завидял всеки пълен идиот...