Новата партия на протеста: Окончателно снемаме доверието си от ДСБ

OFFNews 14 март 2016 в 17:56 6490 13

Протестиращите срещу кабинета Орешарски, които миналата седмица обявиха, че ще правят нова партия с името "14 юни", излязоха с позиция, в която критикуват решението на ДСБ да остане част от Реформаторския блок (РБ).

Партията на Кънев на националното си събрание вчера взе решение да продължи да е в опозиция, но в същото време да остане част от управляващия Реформаторски блок.

"Радан Кънев избра стабилността на Бойко Борисов пред политическата отговорност и реши да остане във „вътрешна опозиция”, за да реформира реформаторите. Или нещо такова. Трудно може да се дефинира точният смисъл на шизофренната позиция да останеш в уродливата управляваща коалиция като опозиция", пише в позицията на новата партия.

Според "14 юни" след вчерашното решение реакцията на "много десни избиратели беше на крайно разочарование и окончателно снемане на доверието от ДСБ".  "Ние, от 14 юни, за жалост също разбрахме, че последният останал в парламента политически субект, с който беше теоретично възможно да водим диалог, премина разделителната линия, която не желаем да прекрачим", казват още от новата партия.

Ето какво пише в позицията на протестиращите, които обявиха, че създават партия "14 юни":

От момента на съставяне на тази управляваща коалиция, ние, гражданските среди, които виждахме в ДСБ малък остров на надеждата, че реформи в държавата все пак може и да се случат, приехме негласно да бъдем по-малко критични и по-толерантни към Радан Кънев, за да дадем шанс на промяната. Преглътнахме историческия компромис, който скоро се сгромоляса под тежестта на последвалото историческо предателство. Трудно, но все пак приехме и колебливото еднолично и едва след това партийно заставане в опозиция на ДСБ и неговия лидер. Днес обаче Радан Кънев избра стабилността на Бойко Борисов пред политическата отговорност и реши да остане във „вътрешна опозиция”, за да реформира реформаторите. Или нещо такова. Трудно може да се дефинира точният смисъл на шизофренната позиция да останеш в уродливата управляваща коалиция като опозиция. Още по-трудно е да се повярва на искреността на аргумента, че това се прави с цел реформиране на Блока. Господин Кънев, този филм вече го изгледахте и видяхте края му, а сега искате втори дубъл и очаквате да ви повярваме?

Логично, реакцията на много десни избиратели беше на крайно разочарование и окончателно снемане на доверието от ДСБ. Ние, от 14 юни, за жалост също разбрахме, че последният останал в парламента политически субект, с който беше теоретично възможно да водим диалог, премина разделителната линия, която не желаем да прекрачим. Защото властта за нас не е самоцел. Ние не се готвим за власт, готвим се за работа.

Както е казал Бенджамин Фраклин: „Който жертва свобода за сигурност, не заслужава нито едно от двете”.

‪#‎14юни‬

Инициативен комитет

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!