Quantcast

Искров към Цветан Василев: Идеята за чувалите не беше моя

ОFFNews Последна промяна на 23 септември 2014 в 16:17 19708 15

За пореден път днес управителят на Българската народна банка Иван Искров се защити пред мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев чрез изявление, изпратено от пресцентъра на БНБ до медиите.

В него Искров отговаря на обръщението, направено от Василев чрез личния му уебсайт и публикувано днес.

Искров определя като "абсурдни и грозни" твърденията на Цветан Василев и обяснява, че не искал да ги коментира, но го правел само заради авторитета на БНБ. Той обаче не казва нищо по същество за обвиненията на Василев, че се е уплашил от прокуратурата и затова БНБ не защитила КТБ.

На обвинението, че БНБ мери с "двоен аршин" заради реакцията на БНБ при атаката срещу ПИБ и липсата на такава при КТБ Искров отговаря, че и за него, и за целия УС на БНБ банките винаги са били равнопоставени.

Той е категоричен, твърдението за "изнесените чували" с пари от КТБ не е било използвано от него, нито от някой от членовете на Управителния съвет на Централната банка. Твърдението излезе от прокуратурата.

В същото време преди дни Василев нарече Искров и бившия премиер Орешарски "марионетки" заради действията им във връзка с кризата в Корпоративна банка.

Ето пълния текст на отговора на Искров:

Уважаеми Дами и Господа,

Във връзка с публикувано днес обръщение на г-н Цветан Василев до медиите, клиентите и служителите на КТБ (Корпоративна търговска банка) бих искал да обърна внимание, че в текста има поредица от неверни твърдения, касаещи работата на БНБ и в частност на управителя на институцията.

Не бих искал да коментирам абсурдните и грозни твърдения и квалификации по мой адрес и внушенията, които се опитва да прави г-н Василев. Но в името на обективността и доброто име на институция със 135-годишна история, каквато е БНБ, и твърденията „очевидното нежелание на Централната банка да заеме адекватна позиция, и страха на Иван Искров от прокуратурата” и “Централната банка отсъстваше тогава, независимо от моите опити и опитите на изпълнителните директори да убедят ръководството й да се намеси”, държа да отбележа следното:

1. От първия ден на заемането на поста управител на БНБ от мен и в работата на УС на БНБ винаги сме имали равнопоставено отношение към всяка една от банките, опериращи на територията на Република България.

2. Всяко едно решение, което е взимано от УС на БНБ или други компетентни органи в рамките на институцията, се е подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона.

3. Решението на УС на БНБ за поставянето на КТБ, а два дни по-късно и на ТБ „Виктория”, под специален надзор, бе взето след получаването на изричното писмено искане от страна на ръководствата на двете банки в Централната банка. Никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна, тъй като банките не са разполагали с изискваните от чл. 33 от Закона за БНБ обезпечения.

Бих искал и да уточня, че от 1 юли 1997 г, когато бе въведен валутният борд, до момента, БНБ не е влизала в ролята на кредитор от последна инстанция по отношение на нито една банка в страната.

4. Като благодаря за оценката на г-н Цветан Василев за това, че съм „добър специалист”, бих искал да заявя, че твърдение като „изнесени чували” или думата „чували” никога не са използвани нито в изявлението на УС на БНБ от 11.07.2014 г., нито от мен, както и не ми е известно друг мой колега да ги е употребявал. Дали е имало изнесени пари в чували или с друг способ, това никой от нас не е коментирал. Единствено оповестихме наличието на разписка и нейното съдържание за изтеглени и предадени на мажоритарния собственик парични средства, предоставена ни от квесторите и фактът, че сме я предали незабавно на компетентните органи.

Не бих си позволил като управител на БНБ да коментирам обидни, емоционални и неотговарящи на истината квалификации, които работят срещу доверието в институциите и органите на правовата държава. Независимо от тях и определения като „бруталната атака от страна на някои институции под умилителния поглед на БНБ”, бих искал да заявя, че само бих се радвал да се реализира заявената от г-н Василев решимост по оздравяването на банката, което, както той твърди, се е превърнало „в мисия” на живота му, „така както преди това беше нейното развитие”.

Изразявам готовността на БНБ да съдейства максимално, в рамките на законовите си правомощия това да се случи, в рамките на закона.

Още веднъж подчертавам решимостта си да защитавам стабилността на българската финансова система, върховенството на закона и да се противопоставям на всеки опит за рушене авторитета на Централната банка и доверието в българските банки.

С уважение,

Иван Искров

Управител на Българската народна банка

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2014 в 09:32

За всякакви глупаци и наивници като “Чесъни”, “Georgieva” и т.н.
ПОЧВАЙТЕ да рИвете като данъкоплатци, рИвете де!!!!
Че и да оздравят и да фалират КТБ – все данъкоплатците ще платят загубите/вредите на КТБ, причинени от Банковата ПАНИКА, организирана от Главпрокурор, МВРПикчърс, при съучастие на протестъри (Сигнал от 25 февр, отнемане достъпа на Гунев до класифицирана инфо http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html ) И цялата поредица точно и перфидно организирани действия с/у КТБ от м. февруари до 22 юни 2014 г., вкл. Стойнев, министър на икономиката, Чобанов, министър на финансите, и най-вече БНБ.
В резултат на банковата паника 13-20 юни са изтеглени КТБ гл.електронно 1.3 млрд, отишли в НЕбългарски банки. Тук не влизат изтеглените по нареждане на Стойнев още 700 млн лв преди 10 юни14, също отделно са доклад/квестори още 500млн бързоликвидни активи в КТБ, сега вече изхарчени – квестори, одитори, издръжка!
Който мисли, че Ц. Василев и акционерите ще се предадат и няма да осъдят БГдържавата, направо се лъже. Щетата е огромна, сриване чрез мафиотско планирани действия на работеща банка с пълен лиценз за банкова дейност, и за тази огромна щета на КТБ и акционерите ще плати държаватаБГ, дали БГ съд или Страсбург, все едно!.
Толкоз, почвайте данъкоплатци да рИвете!
.

24.09 2014 в 02:32

Ето цитат от вестник от 12.07 - в случая е от в."сега", но и останалите пишат по същия начин. И какво пише за чувалите? На лъжата краката са къси!


"Вчера сутринта БНБ изнесе потресаващи факти, които били установени по време на 10-дневната работа на трите одиторски фирми в КТБ. Само за ден - на 19 юни, преди поставянето на банката под специален надзор, свързани с Цветан Василев лица изнесли в чували и само срещу разписка близо 206 милиона лева, а досиетата за кредити за общо 3.5 млрд. лева са били прочистени, като липсват основно данни за обезпеченията...."

23.09 2014 в 22:28

тая опорна точка, че България била най-бедната в ЕС взе да остарява.
И децата разбраха, че троловете са бедни защото са тролове, а България е по-богата от всяка страна в евразийския съюз.
Ама папагала да си повтаря.. и той трябва да изкарва

23.09 2014 в 20:45

сИга трябва да се яви и Писанчев от ДАНС и да каже защо е отнел, по чия заръка и кога е отнел допуска до класифицирана информация на подуправителя Банковнадзор и така блокира КТБ
Днес Софийския апелативен съд отказа да отстрани от работа Цветан Гунев, явно изритвайки мерака на прокуратурата
САМО ЧЕ - кога ДАНС ще върне допуска на Цв. Гунев за да работи човека на длъжността?!?!?
и кой е разпоредил да бъде отнет докуска на Кунев?!?!?

23.09 2014 в 18:07

Организаторите на погрома над КТБ при активното съдействие на БНБ и прокуратурата въобще не си дават сметка,че миналогодишните протести срещу правителството на Орешарски ще са нищо в сравнение с едни нови,породени от поредното цинично ограбване на българина.

23.09 2014 в 17:55

Всъщност Василев е очевидно прав. Сега го търсят за мечка. Да правят панаир с него.

23.09 2014 в 17:31

Всъщност не казва нищо. Казва само, че е обиден и че от кумова срам трябва нещо да се оправдае. Към него има конкретни обвинения, на които той отговаря с "по принцип съм добър човек и специалист".

23.09 2014 в 17:31

vsichki mishki sa ednakvi - kato im pripari i zapochvat da curkat...
"....kato me vidiat, poznaj kade si burkat..."