Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Искров към Цветан Василев: Идеята за чувалите не беше моя

ОFFNews 23 септември 2014 в 16:17 20716 15

За пореден път днес управителят на Българската народна банка Иван Искров се защити пред мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев чрез изявление, изпратено от пресцентъра на БНБ до медиите.

В него Искров отговаря на обръщението, направено от Василев чрез личния му уебсайт и публикувано днес.

Искров определя като "абсурдни и грозни" твърденията на Цветан Василев и обяснява, че не искал да ги коментира, но го правел само заради авторитета на БНБ. Той обаче не казва нищо по същество за обвиненията на Василев, че се е уплашил от прокуратурата и затова БНБ не защитила КТБ.

На обвинението, че БНБ мери с "двоен аршин" заради реакцията на БНБ при атаката срещу ПИБ и липсата на такава при КТБ Искров отговаря, че и за него, и за целия УС на БНБ банките винаги са били равнопоставени.

Той е категоричен, твърдението за "изнесените чували" с пари от КТБ не е било използвано от него, нито от някой от членовете на Управителния съвет на Централната банка. Твърдението излезе от прокуратурата.

В същото време преди дни Василев нарече Искров и бившия премиер Орешарски "марионетки" заради действията им във връзка с кризата в Корпоративна банка.

Ето пълния текст на отговора на Искров:

Уважаеми Дами и Господа,

Във връзка с публикувано днес обръщение на г-н Цветан Василев до медиите, клиентите и служителите на КТБ (Корпоративна търговска банка) бих искал да обърна внимание, че в текста има поредица от неверни твърдения, касаещи работата на БНБ и в частност на управителя на институцията.

Не бих искал да коментирам абсурдните и грозни твърдения и квалификации по мой адрес и внушенията, които се опитва да прави г-н Василев. Но в името на обективността и доброто име на институция със 135-годишна история, каквато е БНБ, и твърденията „очевидното нежелание на Централната банка да заеме адекватна позиция, и страха на Иван Искров от прокуратурата” и “Централната банка отсъстваше тогава, независимо от моите опити и опитите на изпълнителните директори да убедят ръководството й да се намеси”, държа да отбележа следното:

1. От първия ден на заемането на поста управител на БНБ от мен и в работата на УС на БНБ винаги сме имали равнопоставено отношение към всяка една от банките, опериращи на територията на Република България.

2. Всяко едно решение, което е взимано от УС на БНБ или други компетентни органи в рамките на институцията, се е подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона.

3. Решението на УС на БНБ за поставянето на КТБ, а два дни по-късно и на ТБ „Виктория”, под специален надзор, бе взето след получаването на изричното писмено искане от страна на ръководствата на двете банки в Централната банка. Никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна, тъй като банките не са разполагали с изискваните от чл. 33 от Закона за БНБ обезпечения.

Бих искал и да уточня, че от 1 юли 1997 г, когато бе въведен валутният борд, до момента, БНБ не е влизала в ролята на кредитор от последна инстанция по отношение на нито една банка в страната.

4. Като благодаря за оценката на г-н Цветан Василев за това, че съм „добър специалист”, бих искал да заявя, че твърдение като „изнесени чували” или думата „чували” никога не са използвани нито в изявлението на УС на БНБ от 11.07.2014 г., нито от мен, както и не ми е известно друг мой колега да ги е употребявал. Дали е имало изнесени пари в чували или с друг способ, това никой от нас не е коментирал. Единствено оповестихме наличието на разписка и нейното съдържание за изтеглени и предадени на мажоритарния собственик парични средства, предоставена ни от квесторите и фактът, че сме я предали незабавно на компетентните органи.

Не бих си позволил като управител на БНБ да коментирам обидни, емоционални и неотговарящи на истината квалификации, които работят срещу доверието в институциите и органите на правовата държава. Независимо от тях и определения като „бруталната атака от страна на някои институции под умилителния поглед на БНБ”, бих искал да заявя, че само бих се радвал да се реализира заявената от г-н Василев решимост по оздравяването на банката, което, както той твърди, се е превърнало „в мисия” на живота му, „така както преди това беше нейното развитие”.

Изразявам готовността на БНБ да съдейства максимално, в рамките на законовите си правомощия това да се случи, в рамките на закона.

Още веднъж подчертавам решимостта си да защитавам стабилността на българската финансова система, върховенството на закона и да се противопоставям на всеки опит за рушене авторитета на Централната банка и доверието в българските банки.

С уважение,

Иван Искров

Управител на Българската народна банка

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II