Цонев: Показахме конституционния си проект на Плевнелиев и Паси. Те: ''Че това е същинската съдебна реформа!''

Съгласието е дори по-широко от това, което се видя в хода на преговорите, ние оставаме на разположение, обяви бившият президент Росен Плевнелиев

Ружа Райчева 24 октомври 2022 в 15:39 5997 1

Йордан Цонев и Хамид Хамид в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Йордан Цонев и Хамид Хамид в Народното събрание

Представихме си проекта за конституционна реформа. Паси и Плевнелиев бяха изключително озадачени, че такова нещо не е било артикулирано. Те даже казаха: "Че това е същинската съдебна реформа!", заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев след срещата на движението с контактната група, излъчена от ГЕРБ.

Днес кръгът от преговори между парламентарните формации с надеждата за коалиционно разбирателство, воден от бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси, приключи с разговор с ДПС. След него Цонев обяви, че от ДПС са категорично ЗА евроатлантическия път на България:

"Ние не можем да осигурим сигурността на държавата без военните инструменти на НАТО. Без икономическите инструменти на ЕС не можем да решим икономическите проблеми на България. Извеждаме пред скоби членството ни в ЕС и НАТО, защото оттам идват инструментите за решаването на проблемите на българите и държавата."

ДПС се обявили за съставянето на хомогенно евроатлантическо мнозинство в парламента. Те изразили и своето разочарование, че в българския парламент четири от седем партии са с явно изразена проевропейска и пронатовска идеология, но не искат да се коалират:

"Те имат общо 173 депутати и според нас заради измислени причини те не се коалират. Корупцията не я посочват политиците, а съдебните органи. Тези проблеми не се решават с погазване, а с промяна на условията за всичко, което трябва да се направи".

Според Цонев решаването на проблемите на хората минава през решаването на политическата криза, която на свой ред минава през съставянето на евроатлантическо мнозинство и правителство.

Ако има воля за разговори, би могло да се състави не просто експертно, а партийно правителство с отговорност, каза още Йордан Цонев и добави, че в такъв случай би могло да се прокара и конституционна реформа.

След края на последната преговорна среща Плевнелиев обяви, че двамата с Паси вярват, че съгласието е дори по-широко от това, което се е видяло в хода на преговорите:

"Нека да запазим всички инструменти. Въпреки различията на политическите сили ние оставаме отворени към тях - нямаме его, нямаме задни мисли, търсим да градим мостове. Надяваме се да допринесем за правителство, с който и да било мандат. Не раздаваме постове и не преговаряме за правителство, но ще се радваме да сме допринесли за съставянето му".

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

По време на преговорите някои политици са говорили за правителство със срок – например до местните избори, други са говорели за експертен кабинет, а трети го наричат антикризисен: "Виждаме голяма воля за това. Такъв кабинет би било по-малко устойчив. Ние го наричаме програмно правителство, базирано на евроатлантически ценности", уточни Росен Плевнелиев.

Бившият президент изрази съжалението си, че засега голяма част от политиците не са показали готовност да влязат в едни такива преговори. Росен Плевнелиев каза още, че двамата с Паси ще бъдат на разположение, ако могат с нещо да допринесат съставянето на работещо правителство.

Как се е родила идеята за контактна група

Плевнелиев твърди, че двамата със Соломон Паси са се свързали отделно с лидера и изпълнителната комисия на ГЕРБ с абсолютно идентична идея - да помогнат за съставянето на правителство: "Оказа се, че и аз и Паси сме имали една и съща идея... Трудно беше, натрупа се огромно политическо напрежение", разказва той.

По думите на бившия президент през март е настъпило падение за българската демокрация, когато тогавашният министър-председател Кирил Петков арестува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов."Затова ние искахме да помогнем на нашата демокрация да сработи в този труден момент", обясни Плевнелиев.

Той сподели, че и бившите президент Георги Първанов и Петър Стоянов също са били поканени да участват в преговорите лично от него.

"Нашата мисия не е приключила. Ще внесем нашата деклрация в деловодството на НС, но оставаме отворени към всички политически сили, включително тези, които не се видяха с нас", заяви Росен Плевневлиев.

Росен Плевневлиев и Соломон Паси утре ще внесат обща декларация в деловодството на Народното събрание, която е била съгласувана и с представители на парламентарните групи и от политическите сили, които са отказали да се срещнат с тях.

Основните акценти от декларацията са:

1. Внасянето на законопроекти за реформи;

2. Подкрепа на ефективната борба с корупцията;

3. Всички договори, анекси и тръжни процедури да бъдат публични;

4. Бързо и ефективно правоприлагане;

5. Подкрепа на правна реформа и организиране на широкото ѝ обсъждане в следващите 6 месеца;

6. Подкрепа на влизането на България в Шенген;

7. Подкрепа на ускореното превъоръжаване на българската армия;

8. Осъждане агресията на Русия спрямо Украйна и анкесирането на украински територии;

9. Потвърждаване участието на България в решениета на ЕС и НАТО за защита на националната цялост на Украйна;

"Осъждаме промяната на конституционния модел, с цел въвеждане на президентска република, тъй като това може да доведе до авторитаризъм, хората разчитат на работещи институции, хаосът може да роди хаос", пише още в декларацията, съобщи Росен Плевнелиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови