Центърът за бежанци в ''Овча купел'' се разпадал, поетапно местят хората оттам

Ружа Райчева 13 март 2024 в 11:06 2741 1

Мариана Тошева и Калин Стоянов на изслушване в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Мариана Тошева и Калин Стоянов на изслушване в Народното събрание

Центърът за настаняване на бежанци в столичния квартал "Овча Купел" се разпада и затова Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет започва процес по етапното им преразпределение в други центрове. 

Това съобщи председателят на агенцията за бежанците Мариана Тошева по време на извънредно изслушване в Народното събрание. Тя и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов са на изслушване в парламента ни по искане на БСП и "Възраждане" заради сблъсъците между българи и чужденци в София през изминалата седмица. 

"Центърът в "Овча купел" е най-старият от всички, на 30 години, и е единственият, който има и зона за непридружени непълнолетни. Прави се усилие да се затвори голяма част от него, така че хората да се преместят към други центрове. Тази седмица 34 души ще заминат към центъра в Баня", заяви Тошева.

В поделенията за бежанците се настаняват хора, подали молба за закрила, а не мигранти. Те следва да бъдат настанени в центрове от отворен тип според европейското законодателство, транспонирано у нас, уточни тя.

При пристигането си в центровете бежанците минават през скрининг по отношение на тяхната идентификация, както и медицинското им състояние. Държавната агенция за бежанците им определя зона за придвижване. 

Охраната на бежанските центрове се осъществява от частни фирми, избрани по Закона за обществените поръчки. Настоящите фирми, охраняващи центровете за бежанци, са избрани с поръчки, приключили в началото на 2023 г.

През 2022 г. е било установено, че охранителните фирми изпитват съществени затруднения, особено в приемателния център в Харманли, както и този в "Овча купел" в столицата. По думите ѝ охранителите преминават през инструктаж всеки месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!