Цацаров критикува антикорупционните закони на БСП и ГЕРБ след среща с Нинова

OFFNews 31 август 2017 в 15:31 7535 0

Цацаров критикува антикорупционните закони на БСП и ГЕРБ след среща с Нинова

Снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази резерви по някои от идеите за бъдещ антикорупционен орган, които се предлагат в двата отделни законопроекта на ГЕРБ и БСП за противодействие на корупцията.

След среща с лидера на БСП Корнелия Нинова той заяви, че и в двата текста е разширен кръгът от лицата, които ще бъдат разследвани. Цацаров препоръча да се уточни списъкът на лицата, които могат да бъдат обект на проверка от него. Такава критика отправиха и неправителствени организации към законопроекта на ГЕРБ.

Пред Нинова Цацаров е изразил мнение, че ако президентът назначава председателя на новия антикорупционен орган, това би било противоконституционно. Противоконституционно би било и ако новият орган има разследващи функции. „Дали едно нещо е противоконституционно или не преценява Конституционният съд“, уточни все пак Цацаров. 

Според главния прокурор бъдещият единен орган не трябва да притежава техника за следене и подслушване, както се посочва в предложенията на ГЕРБ. 

„Има Държавна агенция за технически операции. Има специализирана дирекция в ДАНС, която се занимава с това. Ако и тази агенция или комисия, както е в проекта на Министерство на правосъдието, има възможност да притежава технически възможности за СРС, мисля, че това ще бъде изключително вредно“, допълни Цацаров.

Аз не мога да давам политически оценки нито на единия, нито на другия законопроект. В крайна сметка кой от, да го нарека така, вариантите ще бъде предпочетен, е решение на хората, които работят и гласуват в тази зала. Забележките, препоръките, становищата, които изказах, са единствено и само от професионална гледна точка, коментира Цацаров.

По отношение на законопроекта на БСП Цацаров заяви, че той не е синхронизиран с НПК. 

Главният прокурор поясни, че е обърнал внимание на БСП във връзка със служителите от настоящата дирекция в ДАНС, които трябва да преминат към новата агенция за борба с корупцията. „Предвидено е те да преминат към агенцията, да запазят статута си, но след това, трябва да минат тест за почтеност. Ако не го минат, автоматично техните правоотношения ще бъдат прекратени“, каза той, цитиран от "Фокус". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!