Алфа рисърч: ГЕРБ с лек превес над БСП за евровота

ОFFNews 28 февруари 2014 в 11:10 14678 39

Електорални нагласи - февруари 2014 (Алфа рисърч)
Електорални нагласи - февруари 2014 (Алфа рисърч)

ГЕРБ има лека преднина пред БСП за престоящите избори за Европейски парламент.

Това сочи национално представително проучване на социологическата агенция на "Алфа рисърч" за електоралните нагласи, проведено в периода 17-22 февруари 2014 г.

Към момента готовност да дадат гласа си за ГЕРБ заявяват 16,9 на сто от анкетираните, а за БСП - 15,1 на сто. На трето място е ДПС с 6,9%.

С ръста, който „България без цензура“ отбелязва през последния месец достигайки 5.5%, тя влиза в конкуренция с АБВ (6.1%) и Реформаторския блок (5.0%) за излъчване на евродепутати, отчитат още социолозите. Тъй като обаче и трите формации ще се явят на избори за първи път в този си вид, е все още рано да се прогнозира, доколко ще бъдат реализирани настоящите намерения за гласуване, уточняват от "Алфа рисърч".   

Ако в края на февруари имаше избори за Европарламент, най-вероятно разпределението на мандатите би било 6 : 5 : 3 : 1 : 1 : 1 (ГЕРБ:БСП:ДПС:АБВ:ББЦ:РБ). 

В процес на преструктуриране е националистическият вот. Към февруари най-висока подкрепа получава НФСБ (3.2%), Атака остава с 2.1%, а значителна част от нейните симпатизанти преминават към „България без цензура“.

„Зелените“ и „Синьо единство“ на Надежда Нейнски се ползват с подкрепата на около 1% от избирателите. 

Избирателите на АБВ идват основно от периферията на БСП и от центристки формации, посочват социолозите. Прогнозата им за Реформаторския блок е, че той трудно би постигнал по-висок ръст, ако не бъде преодоляна личностната и психологическата бариера между традиционните десни и центристките избиратели. 

Ръстът на избиратели към „Българя без цензура“ идва основно от по-малките населени места и някои областни градове. Мъжете силно преобладават над жените, както и възрастовите групи 18-30 г. и 50-60 г. Обща черта е по-ниското образование и социален статус, недоверието към политиците и политиката, радикалните настроения за „наказание на всички“. Значителна част от бившите избиратели на „Атака”, както и малки групи от ГЕРБ и ДБГ преминават към новата формация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!