2014-а е нулева година за оперативните програми на ЕС

OFFNews 05 ноември 2014 в 15:07 3821 3

2014 година се оказва нулева за оперативните програми, но парите от тях няма да бъдат загубени.

Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът Илияна Цанова в отговор на въпрос на Лиляна Павлова от ГЕРБ.

През последните три месеца екипите на министерствата работиха денонощно, за да отразят коментарите по новите оперативни програми. Тези коментари са били получени в първата половина на август. Коментарите бяха по-дълги от самите програми,обясни вицепремиерът по управление на средствата от Европейския съюз.

В Брюксел вече е изпратена ОП "Развитие на човешките ресурси", готова е и оперативната програма за подпомагане на най-нуждаещите се хора, която също ще бъде изпратена. По другите оперативни програми имаме готовност да докладваме в ЕК, добави Цанова.

Досега ЕК е одобрила само седем от общо 200 оперативни програми за целия ЕС. Това е нулева година за целия Европейски съюз, посочи тя.

Забавянето до голяма степен се дължи на решение на ЕК и затова са предприети стъпки за решаване на проблема - едната е предоговаряне на целия бюджет, а другата е неизползваните пари да се изразходват от 2015 година. Ако България е представила своите оперативни програми, дори и да не бъдат още одобрени от ЕК, по тях ще могат да се изпълняват проекти, обясни Цанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!