Стойнев: БСП не се е страхувала от протестиращите срещу Орешарски

Ивайло Анев 09 февруари 2015 в 19:55 3522 6

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев

"Никой не се е страхувал от протестиращите по времето на кабинета "Орешарски", нека се изнесе цялата информация и тогава ще разберем какви са фактите".

Това заяви заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев в интервю за bTV.

Коментарът му идва седмица след като представителят на Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов разкри, че по времето на правителството на Пламен Орешарски е имало разработка "Червеи", по която в продължение на 300 дни са подслушвани, следени и снимани участници в протестите срещу кабинета.

"Това мислене, че хората по площадите трябва да бъдат фаворизирани от хората, които имат нужда от подкрепа, е грешно", категоричен беше Стойнев.

"Не можеш да излезеш от кризата, ако само подрязваш разходите", посочи още той. По думите му дори във времената на криза САЩ действа по Кейнсиански модел, докато Европа само залага на съкращения.

В дискусията се включи и д-р Нено Димов от Института за дясна политика и депутат от 40-ото Народно събрание. 

"Кои са трите основни стълба, които лявото предлага. Капсулирали сте се и защитавате хората, чиято професия е безработицата, а не тези, които са двигателят на икономиката, посочи Димов.

Ние сме за повече справедливост, повече хуманност, да не се излъже на гърба на ближния, отвърна Стойнев. 

"Ако БСП беше лява партия, тя трябваше да протестира срещу АЕЦ „Белене”, защото това е проект, който е типично десен", заяви Димов. Според него социалистите са били длъжни да подкрепят санирането, да подкрепи малкия и среден бизнес, а вместо това я влече към проекти за милиарди.

"Санирането не е подкрепа – ще задлъжнеем с 1 млрд. евро, ще влизат материали отвън, за да се прави мярката и ще има източване на пари, посочи Стойнев. Санирането сега е да се облагодетелстват „наши фирми”. Никой не казва с колко ще се подобри енергийната ефективност – казват 40-50%, но това е невъзможно", смята бившият енергиен министър.

Стойнев оспори и идеята за газов хъб във Варна. Той заяви, че и на него му се искало да внасяме газ от Норвегия, но било невъзможно, защото съществувала науката "география".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!