Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Няма да има „наши“ фирми при санирането, обеща Павлова

OFFNews 28 януари 2015 в 19:49 4256 9

Няма да има „наши“ фирми при изпълнението на проекта за саниране. Това заяви пред bTV регионалният министър Лиляна Павлова.

Всяка община сама ще избира коя фирма да санира, като за това ще се прави обществена поръчка, посочи Павлова, като допълни, че кметовете са помолени изрично да дадат шанс на малките фирми.

Отговорността за избора на изпълнител ще бъде на всеки кмет. Има Агенция за финансов контрол, има и Агенция за обществени поръчки, които ще проследят как е станал избора, допълни тя. 

По повод обвиненията на депутата от БСП Мая Манолова, според която програмата за саниране е голяма корупционна схема, чиято цел е да се купят местните избори, Павлова коментира, че единствената причина за тези обвинения е, че от БСП са имали намерение да използват тази схема на предстоящите избори.

Крадецът вика „Дръжте крадеца“. Сигурно те щяха да направят това, в което ни обвиняват, ако бяха на власт, каза министърът.

Подпомагането на санирането е вид социална политика и БСП много ги е яд, допълни Лиляна Павлова.

Регионалният министър обясни, че от санирането могат да се възползват всички панелни блокове с над 36 апартамента, строени преди 1999 г. За да се подадат документи за участие в проекта, трябва съгласието на минимум 67% от собствениците на апартаменти.

Те трябва да регистрират дружество в съответната община и в Агенцията по вписванията. След това ще трябва да подадат и заявление за участие в програмата, за което ще трябва съгласието на всички собственици на апартаменти, обясни тя.

Павлова каза още, че няма причина за притеснение, че е възможно сдруженията да се използват за нещо различно от саниране, каквито притеснения изразиха собственици на жилища, тъй като в Закона за етажната собственост е посочено, че тези сдружения са с ограничени функции – да се кандидатства по програмата и да се получи финансиране.

Регионалният министър разясни още, че по проекта ще се сменя дограмата в жилищата, ще се направи пълна изолация на сградата, ще бъде направен ремонт на покрива и на общите части, както и на асансьора, който ще стане енергийно ефективен. Ще бъде унифициран и цветът на сградите. Ако има апартаменти, на които е направена изолация и е сменена дограмата, те няма да се подменят, ако отговарят на изискванията за енергийна ефективност, а само ще се промени цветът на фасадата, за да е еднакъв за цялата сграда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews