Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Стоил Яков: Икономическият ни министър съсипва оръжейния бизнес

OFFNews - Бургас 21 септември 2017 в 19:31 10294 7

Снимка OFFNews

Стоил Яков

Поведението на министъра на икономиката по отношение на оръжейния бизнес у нас е престъпно. Това коментира в Бургас бившият председател на борда на „Терем“ и член на Националното ръководство на ДСБ Стоил Яков.Ю

Според Яков, спирането на сделката на „Кинтекс“ за доставка на авиобомби на Индия, произведени от „Емко“, ще доведе до силни трусове в оръжейната индустрия у нас.

Виждаме безобразните, глупави и безумни обяснения на министъра, че „Емко“ нямал лиценз за износ и затова стоката ще бъде спряна. Г-н министър, в предишно Ваше изказване, казвате, че договорът за износ е на „Кинтекс“. Вие давате ли си сметка какво правите? Вие унищожавате бъдещето на тази индустрия. Вие унищожавате бъдещето на хиляди семейства да се прехранват. Вие унищожавате бъдещи приходи в бюджета. Ако не го осъзнавате, сте толкова некомпетентен, че трябва на секундата да се махнете. А, ако го осъзнавате, и въпреки това го вършите, тогава обяснете чий интерес защитавате, след като работите срещу интереса на България“, коментира Яков.

Той посочи, че подобни стъпки дават лош сигнал към външните ни партньори, към потенциалните инвеститори и към конкурентите. А на българските фирми в този бранш, едва ли не, се намеква, че всеки може да последва съдбата на „Дунарит“ и на „Емко“.

Относно изказването на Емил Караниколов, че „Кинтекс“ прекратява поръчката за доставка на оръжие, по която изпълнител е „Емко“ и тя се поема от ВМЗ „Сопот“, Яков коментира:

От изнесените в публичното пространство факти, специално за тази сделка, стана ясно, че сделката е на „Кинтекс“, сделката е с индийското министерство на отбраната и касае производството на 60 000 артикула – авиобомби. На стойност 140 млн. Този етап включва в себе си износа на 20 000 броя, като трябва да приключи през октомври. А целият договор трябва да приключи някъде май – юни догодина“, казва Стоил Яков.

Реално, стоката произведена от „Емко“ ще остане у нас, а държавата ще повтори производството през ВМЗ „Сопот“, добавя Яков:

ВМЗ едва ли има възможност за производство на повече от 2 500 такива изделия на месец. Няма производствени мощности. Което означава, че на ВМЗ ще им бъдат необходими 8 месеца, за да произведат тези 20 000. Добре де, обаче срокът за изпълнение на този етап отдавна ще е завършил. Не само това. ВМЗ няма необходимите материали, за да изпълни тази част от поръчката. Точно поради тази причина, министърът хукна в много спешен порядък в Сърбия, за да договаря доставката на барут и двигателно гориво за авиобомбите от Сърбия“, коментира Яков.

Ако поръчката на ВМЗ се провали, ще се провали и договорът на „Кинтекс“ с Индия, добавя Стоил Яков. Той направи аналогия със сръбската „Югоимпорт“ изпада в идентична ситуация преди около 15 г. По сходен начин, компанията не могла да изпълни своя поръчка за азиатската държава и от тогава, сърбите не могат да се върнат на пазара, коментира Стоил Яков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

7

безпартийна

22.09 2017 в 19:28

Пита се дали всъщност Борисов управлява страната?

11671

6

безпартийна

22.09 2017 в 19:26

Да, Ogil, и руски интереси и тези на Пеевски, а явно тези интереси не позволяват на Борисов да изхвърли скандалния министър. Накисването заради руски интереси започна още с национализацията на Авионамс. Дунарит и Емко са следващите. Националните интереси нямат никакво значение при сблъсък с интересите на курпулентния олигарх. На Борисов му е пределно ясно.

7828

5

Ogi1

22.09 2017 в 18:31

Руските интереси ли стоят зад минисъра , че е толкова смел .Неможе да си играеш със съдбата на работниците и интересите на държавата ( финасовите ) и да си още на поста .Това говори , че гърба ти е много силен .

8000

4

Евразиеца

22.09 2017 в 15:52

Е той Чайката затова долетя така скоропостижно в България, за да инструктира мутрата от Банкя и Цацата, че не може да продават на руски пазари. И борисов впрегна цялата държава за да събори един бизнес, защото му е по-лесно да жертва собственият си народ отколкото собствения си задник.
Ще дойде Видов ден и за него и няма да има милост тогава.

23293

3

Стефан

22.09 2017 в 02:39

Като не ги произвеждат тия - ще ги произведе друг. Какви други кефове изпитваш?

23293

2

Стефан

21.09 2017 в 20:53

Може и да е прав. Обаче безобразния език, и налудничавото оплескване на термините, прави цялото заявление несериозно.

12761

1

cepcem

21.09 2017 в 19:55

"Вие унищожавате бъдещето на хиляди семейства да се прехранват."


Кефи ме как звучи отнесено към хора, които произвеждат авиобомби.
 
X

Подкастът на OFFNews