Quantcast

Станишев: Метежът пред парламента се прави от агитка на ГЕРБ

Елица Мартинова Последна промяна на 15 ноември 2013 в 12:14 1358 9

Сергей Станишев. Снимка: Сергей Антонов
Сергей Станишев. Снимка: Сергей Антонов

 

"Станахме свидетели на опит за метеж от една агитка, която в голямата си част не представляваше автентичните протестиращи, нито студентството.  Това бяха организирани и докарани от Благоевград, Пловдив, Кюстендил групи на ГЕРБ, които се опитаха да превземат и окупират българското Народно събрание".

Такава констатация направи лидера на "Коалиция за България" (КБ) Сергей Станишев в декларация, прочетена в пленарна зала. Коментарът му касаеше 12 ноември - деня, в който напрежението на протеста ескалира и се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицаи.

Председателят на ПЕС изказа благодарност към полицията, която не се е поддала на провокациите на организираните демонстранти, а е показала "стоицизъм". По думите на Станишев причината за ескалацията на протестите е, че ГЕРБ искат да се върнат на власт.

"Трябва да се каже много ясно: Причината за постоянно възпроизвеждащото се, изострящо се и ескалиращо напрежение е стремежът за политически реванш, за реставрация на режима на г-н Борисов. Това е основата, истинската дълбинна причина на изострящото се политическо напрежение. Не мога да се примирят с факта някои хора, че са в опозиция."

Според Станишев  хората насочват гнева си към столетницата, защото през последните четири години ГЕРБ ги е настройвала срещу БСП.

 "Защо една политическа сила изграждаше целия си образ на противопоставянето на омразата, на създаването на враг, който трябва да бъде заклеймен, мачкан, дискредитиран и по възможност - унищожен", каза председателят на КБ.

По думите му през последните месеци протестите са нарушили правата на редица права: на софиянци - да се движат свободно в центъра, на депутатите - да идват на работа в парламента, и на мнозинството студенти, чието право да следват е нарушено от група младежи.

"Една демокрация е жизнена, ако е достатъчно силна. Тя трябва да научи да се противопоставя на омразата, на шантажа, на диктата на когото и да било. Затова смятам, че правителството трябва да покаже своята политическа воля и своя управленски капацитет, защото една от целите на тези, които постоянно ескалират напрежението, е да доведат хората до огромна умора, отчаяние и да кажат "Айде, добре, да има предсрочни избори, пък да става каквото ще", каза Сергей Станишев.

Лидерът на БСП обяви официално контрапротеста, който ще се проведе от 12 ч. в събота на Орлов мост. Той покани  на митинга всички, които искат "парламентарна демокрация, законност и ред". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2013 в 15:49

"ПРИБЛИЗИТЕЛЕН ПРЕВОД от олигоФРЕНСКИ" - даже този не си научил като хората. :)

15.11 2013 в 13:33

”Защо една политическа сила изграждаше целия си образ на противопоставянето на омразата, на създаването на враг, който трябва да бъде заклеймен, мачкан, дискредитиран и по възможност – унищожен”

И аз това се питам. Защо демонизирате Герб, като вие сте му работодатели?

15.11 2013 в 13:17

Украинското гейче е прочело вчера "опорните точки" и сега ги повтаря! :) :)
Оставка, боклук!

15.11 2013 в 12:56

Eй, лудия, ти и тук ли осра бе, комундел!
Я да вървиш да се лекуваш, казах ти!

15.11 2013 в 12:55

+1
Манипулация-Наглост-Отврат- Станишев
Ти не разбра ли, че хората вече не могат да те дишат бе!
Този трябва да бъде съден за национално предателство и целенасочено разделение на българите
Моника, заключи го в къщи този и не го пускай да дразни повече хората и тогава ще станеш национална героиня :)

15.11 2013 в 12:53

Станишев, може да си хитрец, но ти липсва интелигентност. Измисли нещо друго.

15.11 2013 в 12:50

Не знам, дали са гербаля тия от революционните ядки, обаче в момента гледам по канал-3 репортажите и интервютата с протестиращи.
---
Да оставим настрана неспособността им да изкажат и едно поне свързано изречение.
Обаче някои от интервюираните направо ломотят.
Една очилата революционерка преди малко успя да навърже следните словеса - дословно:
- Уие няя да а откаеме иобто.
- Уа ше едиме то поетата.
- Окато паене пуауиехтото.
- Уие уе е уттхаууаме от поуитиата, коахо ни бие.
---
ПРИБЛИЗИТЕЛЕН ПРЕВОД от олигоФРЕНСКИ:
- Ние няма да се откажеме изобщо.
- Тука ще седиме до победата.
- Докато падне правителството.
- Ние не се страхуваме от полицията, която ни бие.
Заб.
Туй протестирующо чудо на красотата и интелигентността "ие тауа пиаука" (ще става пиарка)
Сиречъ учи тази ранобудка специалност - "връзки с обществеността"
Още една заб :)
Наистина е по-добре вместо да ги интервюирате и така да им лъсва менталната обремененост, да ги оставите, както преди- само да надуват свирките пред микрофоните, да лупат по тупанчетата и да маат крачоли по калдаръма.

15.11 2013 в 12:43

...всички, които искат “парламентарна демокрация, законност и ред”...н и сега са на площада, и стоят там от 150 дни, АРХИЛЪЖЕЦО и крадец на чужди жени.

15.11 2013 в 12:23

Едно си баба знае, едно си баба бае..