Станишев: Метежът пред парламента се прави от агитка на ГЕРБ

Елица Мартинова 15 ноември 2013 в 12:14 1904 9

Сергей Станишев. Снимка: Сергей Антонов
Сергей Станишев. Снимка: Сергей Антонов

 

"Станахме свидетели на опит за метеж от една агитка, която в голямата си част не представляваше автентичните протестиращи, нито студентството.  Това бяха организирани и докарани от Благоевград, Пловдив, Кюстендил групи на ГЕРБ, които се опитаха да превземат и окупират българското Народно събрание".

Такава констатация направи лидера на "Коалиция за България" (КБ) Сергей Станишев в декларация, прочетена в пленарна зала. Коментарът му касаеше 12 ноември - деня, в който напрежението на протеста ескалира и се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицаи.

Председателят на ПЕС изказа благодарност към полицията, която не се е поддала на провокациите на организираните демонстранти, а е показала "стоицизъм". По думите на Станишев причината за ескалацията на протестите е, че ГЕРБ искат да се върнат на власт.

"Трябва да се каже много ясно: Причината за постоянно възпроизвеждащото се, изострящо се и ескалиращо напрежение е стремежът за политически реванш, за реставрация на режима на г-н Борисов. Това е основата, истинската дълбинна причина на изострящото се политическо напрежение. Не мога да се примирят с факта някои хора, че са в опозиция."

Според Станишев  хората насочват гнева си към столетницата, защото през последните четири години ГЕРБ ги е настройвала срещу БСП.

 "Защо една политическа сила изграждаше целия си образ на противопоставянето на омразата, на създаването на враг, който трябва да бъде заклеймен, мачкан, дискредитиран и по възможност - унищожен", каза председателят на КБ.

По думите му през последните месеци протестите са нарушили правата на редица права: на софиянци - да се движат свободно в центъра, на депутатите - да идват на работа в парламента, и на мнозинството студенти, чието право да следват е нарушено от група младежи.

"Една демокрация е жизнена, ако е достатъчно силна. Тя трябва да научи да се противопоставя на омразата, на шантажа, на диктата на когото и да било. Затова смятам, че правителството трябва да покаже своята политическа воля и своя управленски капацитет, защото една от целите на тези, които постоянно ескалират напрежението, е да доведат хората до огромна умора, отчаяние и да кажат "Айде, добре, да има предсрочни избори, пък да става каквото ще", каза Сергей Станишев.

Лидерът на БСП обяви официално контрапротеста, който ще се проведе от 12 ч. в събота на Орлов мост. Той покани  на митинга всички, които искат "парламентарна демокрация, законност и ред". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!