Станишев: Популистките движения са заплаха за демокрацията в Европа

Президиумът на европейските социалисти излезе с декларация за ситуацията в Гърция

OFFNews 06 февруари 2015 в 19:45 4439 5

Президиумът на Партията на европейските социалисти прие декларация за ситуацията след изборите в Гърция. Сергей Станишев подчерта, че вотът е категоричен протест срещу годините на строги ограничения, наложени от Тройката - МВФ, ЕС и Европейската централна банка.

"Несъмнено резултатите се дължат на дълбоката икономическа криза, в която се намира Гърция. От самото начало на кризата, ПЕС се противопоставя срещу мерките на Тройката и ПАСОК плати цената за наложените отвън строги ограничения", заяви лидерът на ПЕС по време на дискусията.

"Ние, като социалисти, сме дълбоко притеснени от формираното коалиционно правителство между крайно лявата "Сириза" и "Независимите гърци" – партия, известна с антисемитските и националистически нагласи. Ще се борим за запазване на целостта на Еврозоната. ПАСОК, както и цялото ни семейство, сме срещу всички форми на популизъм. Благодарение на усилията ни, икономическият растеж, създаването на нови работни места и социалните права отново са на дневен ред в Европа", гласи декларацията на социалистите.

Лидерът на ПЕС коментира, че политическата карта на Европа се променя и прогресивните политики набират популярност, но все още държавите, засегнати най-дълбоко от кризата, не могат да усетят промяната.

"Популистките движения са заплаха за демокрацията в Европа. На север те са крайно десни, на юг – крайно леви, но в основата си си приличат много. Кризата нанесе сериозен удар върху държави като Гърция и Испания, но ние ще се борим за социална и справедлива Европа по пътя на икономическия растеж", каза още Станишев.

По думите му изборите в Гърция са създали нов политически контекст: "Не можем да си затваряме очите. Като социалисти ние винаги избираме пътя на диалога. Ще работим с гръцкото правителство, за да намерим успешен изход от кризата при спазване на европейските ценности и демократичните принципи", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!