Станимир Михайлов е новият управител на НЗОК

Кристина Минчева 28 юли 2023 в 00:40 1899 0

Станимир Михайлов

Снимка БГНЕС/ЯНА ГАЛАНОВА

Номинираният от ПП-ДБ за управител на НЗОК Станимир Михайлов

Със 137 гласа "за" и 46 "против" Станимир Михайлов бе избран за управител на НЗОК. 

Това се случи на фона на обвиненията към него за непредставени в срок документи в ДАНС.

Снощи в профила си във фейсбук Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС написа, че кандидатът за управител на НЗОК Станимир Михайлов не е представил 3 документа в ДАНС в срок.

Бившият министър на здравеопазването обяви, че се е запознал с информацията, която му е препратена от журналисти. Той твърди, че Станимир Михайлов не е представил 3 бр. документи в ДАНС в законовия срок. „Това е видно от писмо на ДАНС, адресирано до колегата от ПП-ДБ Васил Пандов (прилагам писмото, вж. т.I);"

По време на изслушването си на извънредното заседание на здравната комисия номинирания за НЗОК финансист беше попитан дали наистина не е подал декларация като изпълнителен директор на “Балкан кредит”. Тогава Михайлов отговори, че ще плати административните наказания. От ДАНС обаче заявиха, че не е постъпвала декларация за действителния собственик на "Балкан кредит" АД."

На 17 юли "Продължаваме промяната - Демократична България" номинираха Станимир Боянов Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса.

Откриването на нова процедура по номиниране и избор на управител на НЗОК се наложи, след като на извънредно заседание единственият останал кандидат за поста – проф. Жени Стайкова, номинирана от „БСП за България“, не получи подкрепа от мнозинството в пленарната зала. По-рано сутринта, преди пленарната заседание, другият претендент – Иванка Динева, предложена от ГЕРБ-СДС, се отказа от надпреварата по лични мотиви. Преди това „Възраждане“ оттегли своя кандидат – Тодор Хинов.

До избор за нов управител на НЗОК се стигна след като Петко Салчев беше отстранен предсрочно през януари заради невъзможността да се осъществи диалог между Здравната каса и Българския лекарски съюз в момент, когато се очаква съсловната организация и фондът да водят преговори за нов тригодишен Национален рамков договор (НРД).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!