Според Иво Прокопиев след идването на власт на ГЕРБ България спряла да се развива

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2016 в 15:01 11743 9

България от 2009 година не се развива. Това заяви издателят на вестниците "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев в коментар на интервюто на премиера Бойко Борисов пред Нова телевизия тази сутрин. 

Именно през 2009 г. ГЕРБ пое управлението на страната и сформира първото си правителство.

В тв изявата си министър-председателят обяви, че ДПС депутатът Делян Пеевски и бившият председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев са едно и също нещо. Борисов каза и че именно Прокопиев му предложил за министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Нона Караджова и Росен Плевнелиев.

Ето и цялото становище на Прокопиев, публикувано на личния му профил във фейсбук:

Днес в интервю по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов сам си зададе въпрос и сам даде отговор, в центъра на който се оказах аз.

Тъй като твърденията на г-н Борисов са неверни и манипулативни с цел да ме злепоставят, длъжен съм да отговоря, за да защитя името си.

1. По повод влиянието ми върху ГЕРБ при номинирането на министри.

В противоречивото си изложение по тази тема Борисов сам каза, че решенията за това кой да е министър и кой не, е взимал сам – между другото и отговорността си е негова.

Доколкото съм имал отношения с ГЕРБ в през 2008 - 2009-та, те са били единствено институционални - в качеството ми на председател на най-голямата и уважавана тогава работодателска организация КРИБ, и като зам.-председател на Съюза на издателите. Всички срещи от онзи период, на които е присъствал Борисов са били или с управителния съвет или с цялата организация, писмено документирани и предварително обсъдени, основно по икономически теми, които засягат средата за бизнес. Лични отношения нямаме.

На 17 юни 2009-та с ГЕРБ подписа с КРИБ амбициозния пакт за стабилност (http://krib.bg/…/news/KRIB-i-GERB-sklyuchiha-Pakt-za-stabi…/). От края на 2008-ма световната икономика беше в жестока криза и единствено активното взаимодействие между бизнес и политици можеше да осигури меко кацане на икономиката и запазване на нейния потенциал. Същото споразумение беше подписано и със Синята коалиция.

Вярно е, че първият икономически екип на ГЕРБ в голяма степен споделяше ценностите на КРИБ (от оня период), част от хората в екипа бяха членове на организацията, но номинацията им за министри беше извършена изцяло по политическите механизми на ГЕРБ, с които КРИБ никога не е имал общо.

2. По повод на заплахите срещу мен и семейството ми.

"Капитал" беше първата българска медия, която още от 2009-2010 година започна да предупреждава обществото за концентрацията на държавни пари в КТБ, за овладяването на медиите от политическата класа, за липсата на ефективен надзор и източването на банката чрез финансиране на кухи свързани лица.
http://www.capital.bg/…/901600_korporativna_-_bankata_i_na…/

Реакцията на засегнатите участници в тази грозна корупционна схема, която днес обществото нарича моделът #КОЙ беше жестока. Чрез натиск от всички възможни държавни институции, данъчни проверки, оклеветяване чрез медийната машина на модела, включително физическа заплаха спрямо мен и семейството ми.

През 2010-та година беше получена оперативна информация в компетентните служби за подготвяно покушение срещу мен и семейството ми. И двамата с г-н Борисов бяхме информирани от съответните органи - аз като потенциален потърпевш, а той като министър-председател. В интерес на истината, реакцията тогава беше адекватна и последваха множество действия.
Не знам доколко тогавашната заплаха срещу мен е била реална или форма на натиск, нямам представа за организаторите или поръчителите.

Намесването на името на г-н Цветан Василев в тази връзка е интерпретация изцяло на г-н Борисов, вероятно поради факта, че хронологически този случай беше след първите журналистически разследвания за КТБ или поради информация, с която аз не разполагам.

3. В заключение, по повод твърдението на г-н Борисов, че с г-н Пеевски сме "абсолютно еднакви", не аз, а премиерът дължи обяснение на зрителите.

Като журналист, издател, предприемач, аз винаги съм работил в частния сектор. Нямам и ден на държавна заплата, бизнесът ми не зависи от държавни поръчки.

Медиите, които толкова дразнят г-н Борисов и архитектите на модела #КОЙ са създадени от мен и съмишленици, на принципите на качествената журналистика и свободното общество. Не съм купувал вестници с кредити от КТБ, които да останат невърнати, а редакциите да бъдат подчинявани в политическа полза.

Като представител на бизнеса или издателската общност съм се стремял да подобря средата и шансовете за успех за всички предприемачи в България. Философия, която видимо нито г-н Пеевски, а и нито г-н Борисов за съжаление, споделят. В резултат от 2009-та насам България не се развива, а стагнира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13355

8

aviatora

24.10 2016 в 18:22

Ко става мутрата?! Всеки знае, че тиквичката е манипулатор и лъжец и никой не го обича, а все си печели изборите и всеки знае как! Фалшифицират ги!!!

7582

6

ogi.1

24.10 2016 в 16:09

Кой твърдеше че Плевнелиев , Дянков,Трайков са големи специалисти не беше ли ББ ,а останалите,министри кой ти ги назначи бе Бойко.„КОЙ”ли.

8284

3

Георгиев

24.10 2016 в 15:22

ББ започна с манипулациите по комунистически обаразец. Колкото и да не му се иска, всичко написано от Прокопиев е вярно и ББ дължи обяснение на хората, но надали ще доживеем такова от наглата мутра.

Много ме радва, че напада Трайков. Това показва кой е реалният противник на Цецка и ГЕРБ на тези избори.
В крайна сметка сам си постла така. Дано е началото на края!

27639

2

sottozero

24.10 2016 в 15:18Хаха,Винету най-после каза на глас общоизвестното- Плевню, Трайчо и прочие са назначени от Козяк.