Според Горанов не било национализация на лотариите, а монополизация

Георги А. Ангелов 17 януари 2020 в 15:14 4938 0

Владислав Горанов

Няма национализация в проекта за промени в Закона за хазарта, има по-скоро монополизация. Това терминологично обяснение даде министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ сутринта каза, че премиерът Бойко Борисов е подкрепил национализацията на частните лотарийни игри. Симеонов внесе вчера законопроект, който предвижда да се забрани на частни компании да провеждат лотарийни игри, а това да се прави само от държавата.

„Имахме по искане на г-н Симеонов сутринта при премиера среща във връзка с предложената от него инициатива. Чуха се позициите на Министерство на младежта и спорта ,че подобна промяна ще осигури допълнителен ресурс за спорта. Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт, говорим за лотариите, се съсредоточи върху държавното дружество, би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията. Българският спортен тотализатор освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт с трансфери към Министерствоto на младежта и спорта“, разказа Горанов.

Той добави, че по-голямата част от европейския опит е подобен. „Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. То има и доста териториални звена. Знаем Българският спортен тотализатор организира цифрови игри,има териториални поделения, много пунктове. Не виждам пречка той да може да предложи подобно покритие на този вид игра. В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно. Особено при хазарта разхода за едни, е приход за други“, каза още министърът.

Комисията по хазарта става едноличен орган

Смятам да предложа превръщането на Комисията по хазарта в едноличен орган, съобщи Горанов. Едноличен означава, че ще има единен ръководител на държавна агенция например, който ще върши работата на комисията като колективен орган, обясни Горанов. Според него спокойно комисията може да се назначава от правителството и от министъра на финансите. Горанов не вижда пречка този “едноличен орган” да е сегашният ръководител на комисията (Александър Георгиев, бел. авт.).

Комисията допуска противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и трябва да бъдат изправени, заяви още Горанов. Предложението му ще бъде направено до месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови