СОС се събира, ГЕРБ не дава шефски постове

Борислав Бориславов е начело на РБ в общината

OFFNews 11 ноември 2015 в 10:24 4923 1

Борислав Бориславов

Новият Столичен общински съвет се събира на първото си заседание утре. В СОС са представени 9 политически формации, в които са събрани 15 партии, но ще има само три сигурни групи - на ГЕРБ, РБ и БСП. 

Изискването е група да се сформира от най-малко пет съветника. Възможни варианти да се съберат в една група търсят "Глас народен", "Движение 21", "Зелените", ВМРО, "Атака" и коалиция "Сердика". 

Първото заседание ще води най-възрастният общински съветник Мита Георгиева от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов няма мнозинство в СОС, но председателят му - досегашният Елен Герджиков, запазва поста. Лидер на групата отново ще е Малина Едрева, всички шефове на комисии ще са от ГЕРБ, както и в предишния мандат.  

На заседание снощи Реформаторите определиха своето ръководство на групата в СОС - председател е Борислав Борисов от СДС, заместници - Марта Георгиева от ДСБ и Иветка Петрова от ДБГ. За зам.-председател на СОС е определен Прошко Прошков, също от Движение "България на Гражданите. 

Колега от групата на БСП ще му е шефът на столичните социалисти Калоян Паргов, който внесе жалба за касиране на вота за кмет и общински съветници в ОИК-София. Административния съд даде ход на делото, следващото заседание ще е на 18 ноември. Групата на "БСП Лява България" е от 7 съветника, което е най-слабото й постижение в София досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови