Софиянски: 1 г. кабинет "Димитър Попов" и после избори 2 в 1 за парламент и местна власт

Реформаторският блок и "България без цензура" да се обединят, съветва бившият кмет и служебен премиер

OFFNews 08 юни 2014 в 13:22 11426 31

Предсрочните избори да са догодина заедно с вота за местна власт, а дотогава България да бъде управлявана от програмно експертно правителство, тип "Димитър Попов". На следващите избори Реформаторският блок и формацията на Николай Бареков "България без цензура" да се явят заедно, а в коалицията да влезе и Съюзът на свободните демократи на Стефан Софиянски. Гласуването да е задължително като плащането на данъци.

Такива съвети за политическото бъдеще на страната даде бившият кмет на София и бивш служебен министър-председател Стефан Софиянски в интервю за bTV тази сутрин.

Според него е задължително да има нова конституция, в която да бъде записан точният брой на министерствата - за Софиянски 10 са достатъчни. В новата конституция трябвало да бъде написано също, че България е член на ЕС и да бъдат описани евентуалните условия, при които страната ни би могла да излезе от Съюза.

"Принципите, които, според мен, трябва да заложим в новата конституция са точно определен брой министерства, горе-долу 10 са достатъчни на България, на духовната и стопанската сфера. В новата конституция трябва да отбележим, че сме член на ЕС, но трябва там да сложим и принципите и условията, при които евентуално България може да напусне. Защото сега има много спекулации, казват: „Да напускаме ЕС“. Тези неща трябва да бъдат регламентирани. Знам, че са тези на популисти и по този начин ще ги преодолеем.

Софиянски заяви още, че сегашното НС трябва да направи проект за нова конституция, да се проведат предсрочни избори за Велико народно събрание, което да се трансформира в обикновено след приемането на новата конституция и да работи до предсрочните избори догодина.

"За тази 1 година трябва да има правителство тип „Димитър Попов“, програмно и чисто професионално правителство със сериозни експерти и много ясна програма и рамка. Тя трябва да е:

1. Да се упражни бюджетът.
2. Да се потърси решение на въпроса с „Южен поток“.
3. В рамките на ясни параметри да приключи преговорите и да почне да усвоява от новия програмен период – проблемът на България е лошото усвояване вече в трети кабинет", каза Софиянски.

На въпроса как да се излъчи въпросното експертно правителство Софиянски отговори с думите: "В рамките на обществена дискусия, условно кръгла маса, с шестте парламентарно представени партии – четирите плюс ББЦ и Реформаторския блок, които излъчиха свои представители в Европейския парламент. Те са легитимни и представени и трябва да определят новото правителство".

Според бившия столичен кмет "България без цензура" "показа, че новото привлича, въпросът е то да стане трайно и да покаже развитие". "Много може да се надгражда върху "България без цензура", каза още Софиянски.

Необходимо е обединение в дясното пространство и така то също може да гради и да има бъдеще, каза Софиянски.

За плановете на формацията на Софиянски Съюз на свободните демократи (ССД) той заяви: "Имаме планове да участваме в следващи избори, но трудно сами. Не изключваме възможността за обенинение на Реформаторския блок и "България без цензура" - това е нещо, върху което може да се гради.

Според него изборите догодина трябва да са 2 в 1 (предсрочни парламентарни и местни).

"Първо, от чисто стопанска гледна точка това ще спести поне 30-40 милиона на държавата. Разбира се, днешните политици не се притесняват да ги харчат тези пари по избори.

Второ, местните избори винаги имат по-голям стимул и провеждането 2 в 1 ще увеличи участието. И правителството и парламентът ще имат много по-широка представителност", каза Софиянски.

Той бе категоричен, че сегашният кабинет не може да работи, защото "над това правителство тежи сянката на БСП, те го потапят надолу, то не може да работи пълноценно, обществото му няма доверие".

За провеждането на изборите за Европейски парламент той заяви:

"Имаше проблеми, но, от друга страна, не смятам, че те са повлияли сериозно върху резултатите. Имало ги е не повече, отколкото и в други избори. Проблемът на тези избори е един единствен – че трудно можем да кажем, че някоя от политическите сили, които влизат в ЕП, може да има самочувствието, че е спечелила при това ниско участие. Основният проблем в тези избори е ниската ангажираност на обществото, което показва, че има едно негативно отношение към това, което става в политическата класа".

Софиянски бе категоричен, че трябва да се въведе задължително гласуване.

"Аз съм „за“ задължителното гласуване и за нова конституция. ССД има проект за нова конституция. Сегашната беше добра за времето, в което действа, когатго бяхме в СИВ и Варшавския договор. Беше друга философията, бяхме в други обществено-икономически отношения, тогава за гражданско общество не се говореше изобщо. Днес сме членове на ЕС и аз смятам, че в нашата конституция трябва да отразим редица неща, които биха довели до подобряване на начина на функциониране на държавата. Подчертавам, едно от тях е задължителното гласуване и се аргументирам защо – както всички сме длъжни да плащаме данъците си еднакво, така трябва да участваме в избора си. Ако сме недоволни от политическата класа, какъвто е случаят сега, можем да пуснем бяла бюлетина. Можем и трябва да изразим това недоволство."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!