Служебният здравен министър започва проверки и готви големи промени

Вероника Шербанова 27 януари 2017 в 14:40 5993 4

Снимка БГНЕС

С министър Петър Москов имаме философски различия, които предполагат задължително промени в политиката на здравното министерството, обяви днес служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев при предаването на властта. 

Двамата разговаряха близо час на четири очи. 

Семерджиев подчерта, че екипът му влиза в министерството още утре и обеща в рамките на следващите дни да се запознае с документацията. 

Той беше категоричен, че всичко добро ще бъде запазено и надградено, а всички грешки ще бъдат отстранени. 

"Със сигурност ще намерим грешки, ние с министър Москов изповядваме различни философии за здравеопазването, така че това ще се случи. Но това не може да бъде пречка да си комуникираме и да работим в полза на здравеопазването и най-вече на това пациентите да се чувстват сигурни", коментира служебният министър.

Илко Семерджиев уточни, че сред планираните промени е връщане на принципа пациентът да има право да избира къде да се лекува, а парите от Здравната каса да го следват, което противоречи на идеята на Москов, независимо от Националната здравна карта. 

По думите му ще има връщане и към договорните отношения между лекарите и Здравната каса. Именно това са два от принципите в здравната реформа на Москов, които бяха критикувани от Семерджиев преди да стане министър. 

"Договорният процес между Лекарския съюз и Касата е ключов. Във всяка една демократична държава интересите се балансират с договори", посочи Семерджиев и допълни, че държавата има място в здравеопазването, но само в общественото здравеопазване. 

Москов побърза да отбележи, че двамата наистина имат различия във философията, така че промените в сектора ще се дължат на това.

"Различия във философията имаме, тя е ясна, това не е грешка, а разлика във философията и новият екип ще действа спрямо философията, с която влиза в министерството", коментира Москов. Той допълни, че двамата са провели хубав разговор, в който е информирал Семерджиев за текущата работа на ведомството.

"Желая успех, защото всеки един успех в здравеопазването е успех, един от основните успехи за държавата, при другите министерства може да не е така, но добрата работа тук касае всеки един български гражданин", каза Москов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

27.01 2017 в 18:37

samael, ами мирко мършата с неговите "стандарти"? С доведените от него калинки? Двете дето бяха "направили" един "сайт", а се оказа, че министерството платило 160хил лв за страница във фейсбук. Ами оня осъдени за изнудване келеш, дето сега се прави на политолог? Беше го представил като "гениален" мениджАр, "бил гейтс на напоителните системи". А само той ли е? А оная мършава кукундела дето скочи да става първа еврокомисар? А оная дебелата монтанска бяла дунавска... свиня? Айде, че ме заболяха пръстите да изреждам... Всичките от ужасни по-ужасни.

26179

3

ELPIDA

27.01 2017 в 18:27

Единствената "философия" на античовека Москов беше теста за пръстов отпечатък на десетки хиляди българи пред Св. Петър !
Не знам с такава съвест как се радва на слънцето...

 
X

Да помогнем на украинските деца!