Служебният здравен министър Петров писа 5 на Москов за първите 100 дни

OFFNews 14 февруари 2015 в 12:40 2282 2

Служебният министър в правителството на Марин Райков и настоящ директор на ВМА проф. Николай Петров писа 5 на здравния министър д-р Петър Москов.

Високата оценка е заради това, че Москов е заложил много основи за работата, сред които механизми за контрол на Здравната каса, болничната и извънболничната помощ, обясни Петров пред bTV.

Има още какво да се направи, но Москов е диалогичен и мисля, че е на прав път, посочи Петров.

Директорът на ВМА одобри и идеята на здравния министър за въвеждане на три здравни пакета. Така спешна помощ ще има за всички. Такъв модел всъщност действа успешно в САЩ, коментира той.

Не е лошо здравеопазването ни. Време е да видим и добрите неща в него. Достъпността до здравни грижи всъщност е много по-добра, отколкото в много страни, които са пример в здравеопазването, подчерта Петров.

По повод обсъжданите промени в здравното осигуряване, според които ако хората без здравни права не заплатят до 6 месеца осигуровките си за 3 години назад, ще трябва да плащат здравни вноски за 15 години назад, Петров посочи, че е добре да се направи първо разграничението между хората, които могат, но не искат да заплащат здравни вноски и тези, които искат, но нямат възможност.

Тези, които могат, трябва да бъдат принудени да заплащат вноските си с икономически принципи, а не насилствено, каза директорът на ВМА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови