Следващият служебен премиер е... Гълъб Донев

OFFNews 21 януари 2023 в 12:12 4267 4

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Гълъб Донев, служебен премиер

Следващият служебен премиер ще бъде старият служебен премиер, който се казва Гълъб Донев. Нито за секунда не съм допуснал други варианти. Това заяви президентът Румен Радев пред „Дарик радио“. Повод за коментара му е неуспехът за реализиране и на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Няма модел Радев, има Конституция. Там много ясно е записано, че когато партиите не могат да съставят правителство, президентът е длъжен да назначи такова, коментира президентът.

Партиите, в стремежа си да избегнат отговорност да управляват по време на криза, се крият зад служебното правителство, заяви Радев.

Те прикриват своята собствена немощ да постигнат съгласие, да се обединят около най-важните за страната приоритети и да има правителство, и разбира се, като прехвърлят вината към служебното правителство и президента. Това е най-лесното, но атакувайки служебното правителство, те всъщност не си дават сметка, че атакуват Конституцията, добави президентът.

На въпрос дали би осигурил още време за работа на 48-ото Народно събрание, държавният глава отговори, че очаква сигнал от парламента дали ще напреднат антикорупционният закон и законът за контрол над главния прокурор.

Дадох повече време, за да могат партиите да се отдалечат от острата предизборна конфронтация и реторика, да могат да намерят път един към друг, да може най-сетне парламентът да свърши някаква работа, добави Радев. По думите му бързото извървяване на цикъла избори-парламент-разпускане не води до продуктивност.

Голямото предизвикателство е колко още да работи този парламент, коментира той. По думите му конституционалистите смятат, че парламентът трябва да се разпусне в рамките на дни след връщането на третия мандат, а на Централната избирателна комисия (ЦИК) й трябва още време за организирането на новите избори.

При ЦИК вече пристигат информации от печатниците няма да има хартия за машините, ако изборите са на 26 март, каза Радев.

Тук имаме и един по-сложен казус, който се нарича „февруари“, посочи президентът. Той обясни, че според Конституцията изборите трябва да се насрочат "до два месеца" след разпускането на парламента, а в Изборния кодекс е записано "не по-малко от 60 дни". Има един спор как ще мерим – по месеци или по дни, дали ще има машини, или няма да има. 26 март освен това е денят, в който се сменя часовото време, обясни още държавният глава.

Моята цел е да има максимално добра организация на тези избори и максимално бързо да се движим към тях, да не губим време, каза Радев. Аз очаквам отговор от парламента ще напредне ли и има ли нужда от време – това трябва да го кажат партиите – за законите, добави още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

3

Valioka

21.01 2023 в 22:42

Управляват ни мизерници... А проруските говна в тоя форум ги подкрепят. Дано това да свърши някой ден...

2073

2

Johnny B Goode

21.01 2023 в 14:00

Той ще да е! Другият безличен плужек е в парламента.

934

1

демократ2022

21.01 2023 в 12:53

Баси изненадата - това никой не го е очаквал :D