Слави Трифонов иска 240 депутати, но няма да му се получи

OFFNews 27 април 2021 в 11:45 4506 0

Снимка НОВА/ Здравей, България

"Аз съм малко изненадан (от действията на Слави Трифонов - бел. ред.). Според мен той би събрал немалко мнозинство, но неговото желание е да има 240 (депутати) и няма да му се получи”, заяви пред Нова ТВ проф. Огнян Герджиков.

Той коментира още, че решението на Трифонов е "изненадващ ход", който не е ясно дали ще бъде сполучлив. Думите му са по повод вчерашното решение на лидера на "Има такъв народ" да върне мандата още "на секундата".

Третият мандат

Според Герджиков едва ли президентът Румен Радев ще забави връчването на третия мандат, защото "не е коректно", въпреки че Конституцията не го обвързва с конкретен срок. Малко вероятно било БСП да успее да състави правителство, ако президентът връчи третия мандат на тях. Юристът и председател на 39-ото Народно събрание допълни, че е възможно ДПС да подкрепят такъв кабинет.

Служебно правителство и предсрочни избори

"Историята не се повтаря, има достатъчно хора по-подходящи, по-добри кандидатури", заяви проф. Герджиков в отговор на въпрос дали е възможно да оглави служебен кабинет и допълни, че управителят на БНБ Димитър Радев, чието име се завъртя около все по-възможния служебен кабинет, би бил "едно много добро решение".

"Новите избори, които вероятно ще бъдат в съвсем обозримо бъдеще, няма да доведат до нещо съществено различно... ще се повторят сегашните резултати" , заяви проф. Герджиков и допълни, че не изключва след тях в Народното събрание да влязат ВМРО и партията, излъчила Васил Божков като кандидат-депутат.

Изборният кодекс

Проф. Герджиков коментира и приетите на първо четене промени в Изборния кодекс. "Нека си представим най-добрия в света готвач. Дали той може за 10 минути да опече агне?", лаконично попита той и допълни, че непрекъснатата промяна в законите води до нестабилност в страната. Според него е по-добре предсрочните избори да се проведат по сегашния ИК, "отколкото да се експериментира с нещо много различно, което може да доведе до незнайно какви резултати".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата