Новият изборен кодекс: За една нощ или за три дни

Георги А. Ангелов 23 април 2021 в 17:16 2883 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Новият изборен кодекс се придвижва със все по-бърза скорост в парламента, след като ГЕРБ подкрепиха проекта на Има такъв народ на първо четене. Това беше единственият проект от шестте внесени, който получи мнозинство и продължава на второ четене. Скоростта му на придвижване в законодателната процедура беше допълнително ускорена, след като председателят на Правната комисия Радостин Василев поиска срокът за подаване на предложения преди второ четене да бъде съкратен от стандартните 7 до 3 дни и това беше прието.

Това предизвика изказвания от страна на ГЕРБ. От Има такъв народ няколко пъти казваха по време на дебатите в комисията, че Изборен кодекс не се прави за една нощ, по повод отказа им да подкрепят въвеждане на мажоритарно гласуване, което беше и платформата на партията на Слави Трифонов. "Колеги, пляскахте за съкращаването на срока до 3 дни, при положение, че преди това говорихте, че Изборен кодекс не се прави за един", каза Тома Биков от ГЕРБ. Според колегата му Любен Дилов този срок означава, че вървим към предсрочни избори и никой няма намерение да създаде правителство.

Какви са промените

- Гласуване ще бъде само с машини в секциите с над 300 избиратели.

- Ще има видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и РИК-овете.

- Сегашният състав на ЦИК ще бъде сменен и намален от 20 на 15 души.

- Експериментално електронно дистанционно гласуване ще има още на президентските избори.

- Предлага се възможност за гласуване по пощата, но ограничена и то при условие, че “има такава възможност”.

- Отпадане на лимита от до 35 секции извън ЕС.

- Създава се избирателен район "Чужбина" с 6 мандата. За да бъде създаден този район, трябва да бъде намален броят на мандатите в най-малките райони като Видин, за да бъде изравнен броя на гласоподавателите за един мандат. Това обаче няма как да се случи при предсрочни избори, каквито се задава, ако не бъде създаден кабинет.

Причината е, че ще се чакат резултатите от националното преброяването на НСИ през есента, за да стане ясен точният брой на живеещите във всяка община и в чужбина. Ще бъде премахната предпазната клауза в закона за минимум 4 мандата в район.

Законопроектите за промени в Изборния кодекс бяха общо шест – два на "Демократична България", два на "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ) и по един на "Има такъв народ"(ИТН) и ГЕРБ. Голяма част от предложенията на ДБ и ИСМВ се припокриват с тези на ИТН, но има и разлики.

В хода на дебата редовно се споменаваше, че животът на този парламент може да е кратък и толкова много и значими изменения няма как да бъдат приети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови