Сидеров не уважи лидерската среща за съставяне на правителство

OFFNews 28 октомври 2014 в 10:53 1798 3

Снимка Сергей Антонов

Бойко Борисов решава за кабинета на лидерска среща.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не се яви на срещата на лидерите на партиите с депутати в 43-тото Народно събрание (НС).

„Каква лидерска среща? За какво ще си говорим на нея? Всяка една от парламентарните групи да каже дали ще подкрепя Борисов като премиер. Аз отсега казвам, че няма да подкрепям Борисов за премиер. Това е ясно. Той вече е управлявал и е показал, че не може да изгони от България дори едно ЕРП, не може да пипне монополистите, не смее да пипне цената на тока. Този човек е страхливец. Как да подкрепиш един страхливец на срещите и какво трябва да кажа? Целият този театър и демонстрацията на любезност и съглашателство е много вредна“, коментира Сидеров чрез прессъобщение.

Тези консултации са последният напън на най-голямата партия в НС - ГЕРБ, да избере формат за следващия кабинет. Той може да е или кабинет на малцинството - на ГЕРБ, подкрепен от други партии, или коалиционен.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоява правителството да е коалиционно със споделена отговорност.

На лидерската среща, която се провежда в кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателите на БСП и ДПС Михаил Миков и Лютви Местан, съпредседателя на „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов, Меглена Кунева от Реформаторския блок, Светлин Танчев и Румен Йончев от ББЦ и Ивайло Калфин от АБВ. 

Предпоследно вчера Бойко Борисов предложи на останалите партии три варианта за следващия кабинет - с живот 1, 2 или пълен 4-годишен мандат.

Първият вариант на Борисов предвижда предсрочни избори да има догодина заедно с кметските избори. Това ще е нестабилно правителство, предупреди лидерът на ГЕРБ.

Втори вариант – двугодишен мандат с избори 2 в 1 с президентските. 

Трети вариант - правителство с 4-годишен мандат. "Тогава ви гарантирам, че няма да извадя ГЕРБ и да се кандидатирам за президент, за да отпаднат всички спекулации, че подготвям партията за президентски мандат”, обеща Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!