Швейцария ни плаща 8 млн. франка за интеграция на ромите

OFFNews 23 юни 2015 в 15:01 3101 10

Снимка БГНЕС

Ивайло Калфин и Денис Кнобел

8 млн. франка е отпуснала Швейцария по програма за подкрепа на социалното включване на ромите и други уязвими групи. Това съобщи швейцарският посланик Денис Кнобел.

Швейцария отпуска средства по програми за работа с уязвими групи на Балканите – не само в България, но и в Сърбия, Македония и Румъния. Този ангажимент към малцинствата е важен за нас, затова се фокусираме над ромската общност и в България, обясни Кнобел.

Посланикът подписа споразумение със социалния министър Ивайло Калфин по програмата за общините Бургас, Русе и Сливен.

Интеграцията става с упорита работа, с общо виждане за това какво трябва да се случи, а не с мерки, разпилени в различни сфери. Всички наши сънародници трябва да са включени в обществения живот, училище, ангажимент за професионална подготовка и работа, независимо от етническата им принадлежност, подчерта Калфин след срещата с Кнобел.

Ромските групи страдат от няколко форми на социално изключване, които са свързани помежду си – лошо образование, бедност, лоши здравни услуги. Подбрали сме интегриран подход, който ще работи по много всеобхватни линии и ще адресира много повече от един аспект от социалното изключване, каза швейцарският посланик.

По думите му проектът е фокусиран върху децата и жените, тъй като те са най-уязвимият елемент от ромската общност.

Искаме да инвестираме върху бъдещите поколения, като осигурим достъп до начално образование и основни здравни услуги. Искаме и родителите да участват активно. Искаме те да се пълноправни граждани на тази държава, но и да се съобразяват с правата и задълженията, които имат като такива, допълни Денис Кнобел, като обясни, че средства ще се инвестират в нови детски градини, ясли и здравни кабинети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!