3.5 млн. лв. ще струва изграждането на "социален" блок за роми във Варна

Владислава Тричкова Последна промяна на 14 април 2015 в 15:01 12864 18

3 595 190 лв ще струва изграждането на "социален" блок, в който ще бъдат настанени ромските семейства, чиито незаконно построени къщи бяха буквално отнесени през 2014г. от приливната вълна във варненския квартал "Аспарухово"

Първоначално от Общината обещали на жителите на "Аспарухово", че този блок няма да бъде предназначен само за ромското население, коментира пред OFFNews Живко Костадинов, който е координатор на ВМРО за Варна. Но "днес официално е излязла програмата с основни приоритети 2015-2020 г., която е специално направена за ромските общности", което според Костадинов означава, че блокът ще е направен "единствено, само и основно за ромски семейства". 

Въпросната програма е разделена на 6 главни приоритета: "Образование", "Здравеопазване", "Жилищни условия", "Заетост и социално включване", "Върховенство на закона и недискриминацията" и „Култура и медии”. 

Една от точките в "Култура и медии" е: "Обучение на журналисти в антидискриминация, чувствителност към проблемите на ромите и елиминиране на езика на омразата в медийните публикации", което според Костадинов "един вид на местните варненски медии ще се опитат да им наложат цензура, за да не дискриминират толкова ромското население."

По думите му има създаден инициативен комитет, които е събрал близо 5000 подписа на хора от квартал "Аспарухово", които са "срещу" построяването на този "социален" блок. "Общината обаче не се съобрази с тази подписка. Направи си свое алтернативно изследване, където излязоха с позицията, че няма проблем този блок да бъде построен". 

В блока ще бъдат осигурени жилища за най-малко 100 ромски семейства, а парите за построяването му са от общинския и държавния бюджет, както и програмни средства, коментира Костадинов. 

Освен това общината предвижда и асфалтиране на улиците в ромските махали, както и изграждане на електропреносна мрежа, като всичко това ще се плати от бюджета на Варна и на варненци, допълва координаторът на ВМРО за Варна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2015 в 13:31

За бога, не настанявайте циганите в блок! За тях не е присъщо да живеят в апартаменти!Техният бит и култута са непроменени с хилядолетия.Те живеят в къщи с по 30 човека и да не забравяте- помещение за коня.Като ги настаните в апартаменти скоро от тях ще останат само основите.

15.04 2015 в 10:15

От какво ще го направят този блок???
От желязо? - Сакън!!! От желязо не става!!!

15.04 2015 в 04:44

Това е то! Заминава си тази държава...

14.04 2015 в 22:22

Изграждането на блока ще струва 3,5 милиона, а разграждането му ще е безплатно - неговите жители сами ще се погрижат за това.

14.04 2015 в 20:38

Да се замислим защо сме оцеляли и искаме ли да оцелеем като народ.Не искам да съм дискриминиран в родината си защото съм Българин.Не искам да съм повече толерантен към тези , които не са толерантни към рода ми.Не искам да интегрирам никого, който иска нека сам се интегрира към нас.Стоп на социалната политика.Не искам и стотинка от моите данъци да бъде похарчена по този безумен според мен начин.

14.04 2015 в 20:33

Да жувеят орките , да жувеят троловете , да жувеят и братята РОУМИС , да жувей КАМУНИЗъМъ ! Абеее , да жувей цялата сган на света ! Аааа , дрюгарина ПУТКИНА и той мноооу да жувей вее , еей ! Урааа дрюгарий , Урьаааа !

14.04 2015 в 20:10

Господ да е на помощ на България и българите!
Що за държава, що за управници, що за рая...

14.04 2015 в 20:10

Ако само толкова ще струва, да се освободи от незаконните постройки, а след това облагороди подобаващо..
Аз съм с двете ръце, за!
Местите циганите, а след това им пускате вашият "шаман",да си прави неговите "woo-do" магийки ,чрез цитирам:

"днес официално е излязла програмата с основни приоритети 2015-2020 г., която е специално направена за ромските общности", което според Костадинов означава, че блокът ще е направен "единствено, само и основно за ромски семейства".Въпросната програма е разделена на 6 главни приоритета: "Образование", "Здравеопазване", "Жилищни условия", "Заетост и социално включване", "Върховенство на закона и недискриминацията" и „Култура и медии”.

14.04 2015 в 20:03

Лайняните комунисти забравиха блок 20 в Ямбол... Дори това да се осъществи, въпреки че е в дисонанс със законите, блока ще се разпарчетоса на секундата от братята за зелезо... Скапани тъпанари само мислят как да ги купят