Ще имаме ли министри, свързвани с плагиатство и ''соросоидни'' изказвания? ИТН внася кабинета си

OFFNews 06 август 2021 в 07:00 3763 0

Пламен Николов

Снимка БТА, архив

Пламен Николов

Ще останат ли в папката с проектокабинета на ИТН номинираните за министри, чиито имена се свързват с плагиатствоизказване срещу "соросоидни платени политици - майкопродавници" или човек, осъден ефективно за опит за обир?

Дали Петър Илиев (предложен за МВР), Момчил Иванов (правосъдие) и Силвия Бакърджиева (околна среда) са все още в списъка, или имената им ще бъдат сменени с други в последния момент ще стане ясно днес, когато се очаква от "Има такъв народ" да връчат на президента Румен Радев мандата с предложения от партията на Слави Трифонов състав за правителство.

От изказвания на представители на ИТН вчера стана ясно, че те очакват преговори и подкрепа от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Анонс за това направиха вчера номинираният за премиер Пламен Николов и депутатът Станислав Балабанов. Балабанов каза, че вратата за преговори не е затворена за никого и "с удоволствие бихме изслушали всички предложения". Според него "тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис".

Вчера той коментира и вариант за съставяне на правителство с мандат на третите на изборите на 11 юли БСП с думите, че на проведените срещи между ИТН и БСП повечето приоритети се припокривали.

Съставът на проектоправителството бе обявен от номинирания за министър-председател Николов на 3 август. Той включва:

Петър Илиев - предложен за министър на вътрешните работи;

Името на главния асистент в Юридическия факултет на Софийския университет беше замесено в скандал за плагиатство. Срещу него вече са подадени три сигнала. Повече за скандала вижте ТУК

Георги Георгиев - за министър на регионалното развитие и благоустройството;

Георгиев е строителен инженер и доктор по "Организация и управление на производството (строителство)". Работил е в държавната администрация и в частния сектор, преподавал е 8 години в университети.

Ради Найденов - за министър на Министерството на външните работи;

Теодора Ганчовска - за министър на отбраната;

Кариерата на Теодора Ганчовска е свързана с Министерството на отбраната. Започва в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, стигайки до началник на отдел "НАТО и ЕС" в Министерството на отбраната. На 50 г.

Пламен Данаилов - за министър на финансите;

Данаилов е завършил финанси и счетоводство и контрол в УНСС. Има над 20 г. опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги, сочи справката за него в сайта на ИТН.

Теодора Пенева - за министър на труда, социалната и демографската политика;

Пенева е експерт по енергийна бедност и социална политика. Работи като главен асистент в БАН - секция „Публични политики и социални промени“ и „Международна икономика“. Заместник-директор на Социологическа агенция Китай (All China Marketing Research).

Пламен Абровски - за министър на земеделието;

Александър Николов - за министър на енергетиката;

Николов е заместник на служебния енергиен министър Андрей Живков. При назначаването му бе посочено, че притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС.

Силви Кирилов - за министър на здравеопазването;

Урологът доц. д-р Силви Кирилов е преподавател в МУ-София, оглавявал е няколко големи болници, сред които Александровска, бил е шеф на Агенцията по трансплантации.

Момчил Иванов - за министър на правосъдието;

Официалната визитка на Иванов гласи, че той е адвокат от Велико Търново, областен координатор на партията там. Преподавател е във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Бил е управител на общинското предприятие "Спортни имоти“. През последните дни обаче той се прочу с друго. Вниманието привлече следната публикация във Фейсбук:

"За първи път някой казва НЕ на соросоидните платени политици - майкопродавци. Реакцията е умопомрачителна. Срещу ПП "Има такъв народ" е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 г. постоянно точи държавните финанси под една или друга форма или схема! Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националният интерес!".

Гроздан Караджов - за министър на транспорта;

Караджов е експерт по телекомуникации, бивш депутат от Реформаторския блок в 43-тото Народно събрание. Завършил в право в СУ, специалност „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония.

Десислава Димитрова - за министър на икономиката;

Радостин Василев - за министър на младежта и спорта;

Силвия Бакърджиева - за министър на околната среда и водите;

Георги Султанов, оперен певец - за министър на културата;

Ивайло Кожухаров - за министър на туризма;

Велислава Петрова - за министър на образованието, науката и иновациите.

Антония Валентинова - за министър без портфейл по ромските въпроси.

На този етап не са ясни имената и ресорите на вицепремиерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!