Шефът на ДАНС: Съветник на Кирил Петков е консултирал Македония за присъединяването ѝ към ЕС (обновена)

Кабинетът ''Петков'' не обслужаваше националния интерес, каза Пламен Тончев

Ружа Райчева 30 май 2023 в 14:09 9157 3

Пламен Тончев в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Пламен Тончев в пленарната зала

Съветник на български премиер е консултирал Северна Македония за присъединяването ѝ към Европейския съюз, обяви председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в парламента. 

Пламен Тончев не уточни кой премиер има предвид, но потвърди, че по случая е образувано досъдебно производство. 

Малко по-късно обаче Тончев каза, че последният редовен кабинет (тоест кабинета "Петков" - б.а.) не е обслужвал "националния интерес". Той каза, че не е имало как въпросният съветник на премиера да е извършвал тези действия без разрешението на своя ръководител (тогавашният министър-председател Кирил Петков - б.а).

По-късно председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов взе отношение, като заяви, че очевидно става въпрос за някогашната съветничка на Кирил Петков по въпросите за външна политика.

Шефът на ДАНС определи чутото в записа на националния съвет на "Продължаваме промяната", разпространен от Радостин Василев, като "удобен наратив за някого, който се извършва на гърба на българските служби". 

Това стана по време на изслушване в Народното събрание (НС) по искане на "Възраждане". В записа на Василев се чува как ръководството на "Продължаваме промяната" (ПП) обсъждат наличието на голямо руско влияние в българските служби. Също така се чува как Асен Василев казва, че "назначенията в службите са координирани в посолството". 

По време на изслушването стана ясно, че от вчера ДАНС разследва и Кирил Петков и Асен Василев. Тончев не спомена имената им, но потвърди, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по глава първа от Наказателния кодекс заради изказванията им в разпространения запис. Тончев обаче не уточни в какво качество са били призовани вчера на разпит в прокуратурата - дали като обвиняеми или като свидетели.

Чуйте пълния запис от събранието на ПП, разпространен от Радостин Василев

Освен Тончев в парламента бяха изслушани и директорът на Служба "Военно разузнаване" Венелин Венев и председателя на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Антоан Гечев. Изслушването беше по искане на "Възраждане". 

След тяхно предложение бе прието дебатите да се излъчват по БНР и БНТ. По тази причина заседанието остана открито и затова по време на изслушването не можеха да бъдат обсъдени документи по закона за класифицираната информация.

Пламен Тончев каза, че твърденията, че има голям руски актив в българските служби увреждат репутацията на българските служби и че е дошъл да защити достойнството на служителите на ДАНС. 

"Не искам да се връщам към записа, който изтече, но там ясно се вижда, че това. е наратив, който е удобен за някой и се извършва на гърба на българските служби", заяви Тончев. 

Той подчерта, че назначенията на председателя на ДАНС се извършват стриктно за срок от 5 години по законова процедура в рамките на България. Той беше категоричен, за законът не предвижда назначенията на председатели и зам.-председатели на ДАНС да бъдат съгласувани с чужди представителства. Пламен Тончев добави, че процедурата може да се извърши само в службите в България. 

Антоан Гачев каза, че по отношение на назначаването на председателя на агенцията - никъде в закона не е упоменато, че председателят преди да бъде назначен трябва да се одобрява от чужди посолства, държави или международни организации. 

"ДАР не е на президента Радев, не е на някоя политическа партия, а е национална служба за сигурност, която извършва разузнаване", категоричен беше шефът на ДАР. 

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев от ГЕРБ попита Пламен Тончев дали е имал някога проблем в работата си с правителството на Стефан Янев или пък Кирил Петков, на което Тончев отговори, че по-скоро става дума за неразбиране как функционира службата за сигурност.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ взе думата и каза, че това изслушване се прави с цел да се провали вторият маднат. По думите му вчера е станало ясно, че президентът Румен Радев също участва в тази кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

3

Козин Човков

31.05 2023 в 00:32

И какво лошо има в това? А това долно комунистическо и *************** трябва не само да бъде уволнен без право на пенсия, но и арестуван за държавна измяна.

22548

2

dolivo

30.05 2023 в 15:24

хаха, националния интерес е македонския народ да просперира

всичко друго е плява

-685

1

Козин Човков

30.05 2023 в 14:41

Гледай ти, и ченгетата се намесиха в информационната война. Трябва ли да сме изненадани?
 
X

Да помогнем на украинските деца!