Санкциите по закона Магнитски - обект на разговор между Румен Радев и Антъни Блинкен

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2021 в 19:23 1447 0

Санкциите по закона "Магнитски" срещу българи и компании са били обект на разговора между президента Румен Радев и американския държавен секретар Антъни Блинкен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е по инициатива на Блинкен. Обсъдени са били още стратегическото партньорство между двете страни, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Северна Македония.

Президентът Радев определил наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика, заяви от своя страна Антъни Блинкен, цитиран от "Дондуков" 2.

Румен Радев оценил високо двустранното партньорство в отбраната и призовал за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано е било дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен откроил и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

По време на разговора президентът подчертал амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призовал за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

Обсъдена е била и европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен изразил очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща била позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа. Държавният глава припомнил последователната ни подкрепа за членството на Северна Македония и призовал за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови