Сандов намекна за затварянето на ТЕЦ Брикел в Гълъбово

Йорданка Веселинова 18 май 2022 в 18:36 3364 0

Заседанието на комисията по енергетика

Снимка OFFNews

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и представители на ТЕЦ "Марица 3"

Вцепремиерът по околната среда и водите Борислав Сандов намекна за затварянето на ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово по време на изслушването си в парламентарната комисия по енергетика.

Министърът допълни, че това решение ще се вземе след анализ и становище на отговорните институции.

Днешното извънредно заседание е по предложение на ГЕРБ-СДС, които поискаха комисията да разгледа казуса със затварянето на ТЕЦ "Марица 3".

На заседанието присъстваха и представители на централата. Един от тях -  Юлиян  Семерджиев, коментира, че наложената мярка за затваряне е несправедлива. Според него е било възможно централата да има нарушения, но те не предполагат затваряне. Той допълни, че заради затварянето търпят имиджови вреди, които могат да доведат до изпадане на дружеството в несъстоятелност. Това пък би довело до загуба на лицензията и респективно пълно спиране на дейността.

Предприятието беше спряно на 21 април от РИОСВ - Хасково заради поредица от нарушения на разпоредбите по Закона за опазване на околната среда и на условията на Комплексното разрешително, както и на предписанията, издавани от екоинспекцията.

Миналата седмица министърът на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че "не може човечеството да е заложник на въглищния сектор, плавно работим за замяната на комплекси като ''Марица 3". Последваха и протести - единият на 9 май, а вторият тази седмица. Въпреки това министърът е категоричен, че централата ще остане затворена, докато не изпълни екологичните изисквания.

В хода на изслушването Сандов заяви, че има и други централи с много нарушения, които също могат да бъдат затворени. По думите му такива са ТЕЦ "Брикел" в "Гълъбово".

Юлиян Семерджиев от ТЕЦ "Марица 3" пък заплаши, че централата ще си търси правата за пропуснати приходи и заяви, че замърсяването в Димитровград, основен мотив за затварянето ѝ, не се дължало само на нея.

Екоминистърът пък контрира, че има ясна връзка, показваща, че именно ТЕЦ "Марица 3" е основен замърсител. Сандов обясни, че измервателните станции в централата и в центъра на Димитровград показват сходни стойности, когато има завишаване на емисиите. Когато централата е затворена обаче, замърсяване няма. 

Министърът допълни, че средночасовата норма за опазване на човешкото здраве от серен диоксид е 350 микрограма на кубичен метър и тя не трябва да превишава 24 пъти в рамките на една календарна година. В случая тя е била превишена 30 пъти. Отделно два пъти е нарушена средноденонощната норма, има и превишени алармени нива.

В хода на дебата Емил Георгиев от БСП пък съобщи, че лятото в завода е имало струпани бали с боклук и попита дали той е горян в централата. Семерджиев отговори, че ТЕЦ "Марица 3" няма капацитета да гори боклук, а балите били само съхранявани и после преместени в друга централа. Георгиев пък попита дали не са извозени в ТЕЦ "Брикел" на Христо Ковачки. Отговор на този въпрос не бе даден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови