Само 144 208 от гласовете зад граница са реални

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2014 в 15:50 1942 1

„Само 144 208 от гласовете зад граница са реални".

Това каза пред журналисти служебният премиер проф. Георги Близнашки, цитиран от „Фокус".

„Единствената опция за една радикална реформа е референдумът. Тоест да питаме гражданите дали биха възприели идеята за една смесена система за 50/50, която би преодоляла много от тези недостатъци, които демонстрира пропорционалната избирателна система. На второ място, знаете, ние лансирахме идеята за задължителното гласуване. Това също е нещо, което трябва да мине през референдум, за да не дава основания за поддържане на тезата, че така се ограничават права и свободи на отделни групи на населението", каза още Близнашки.

По думите му българският народ трябва да си каже думата. Той допълни, че това е болезнена тема, имайки предвид ниската избирателна активност, която беше отчетена на тези избори за парламент.

„Аз смятам електронното гласуване да го предложим за вариант - гласуване на нашите сънародници зад граница по електронен път. Ще направим много бързи консултации със съответните фирми", заяви проф. Близнашки.

По отношение на разпределението на мандатите, заради които има и протести, Близнашки каза:

„Протестите до голяма степен са производни на Изборния кодекс. Лично моето мнение е, че ние отидохме много далеч в насърчаването на малките работи - желанието да се появяват нови политически субекти и постигнахме този ефект, който си има своята странична последица - фрагментаризацията на парламента".

По думите му, когато се правят промени в изборната система, трябва да сме наясно, че трябва да отговорим на две изисквания: демократичност и ефективност. Според проф. Близнашки първият критерий е постигнат - имаме 8 партии в парламента, но по втория критерий не трябва да се допуска прекомерно голямо разпиляване на гласовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.10 2014 в 19:55

Ах Близашки, ах Близашки. Професор, пък не знаеш къде е ключа за палатката. Ами да ти каже къде е дядо ти Йоцо. Системата не трябва да позволява да се гласува за бивши агенти на ДС и бивши комунисти. Системата не трябва да позволява същите да са професори, банкери и преподаватели на бъдещето на България - нашите деца. Да си представим за момент: няма Плевньо, няма Близашки, Боко, Цвъко, Доган, Местан, Кеворкян, Станишев, Костов, Каракачанов, Цачева, Първанов, Левон, Коритаров и други знайни и незнайни плевели на обществото. Колко ли ще е хубаво?