Съдия Тони Гетов: Адвокатите на Цветанов обиждат България

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2014 в 16:39 16577 6

Цветан Цветанов
Бившия вътрешен министър с адвокатите си Менко Менков и Ханс Петер Ул.

Натискът, който се оказва от изказванията на защитата на Цветан Цветанов, и по-специално от адвокат Ханс Петер Ул, е политически. Това е обидно за България. Отправят безпочвени твърдения срещу семейството ми, което е за втори пореден път по делото. 

Това е казал днес пред Етичната комисия към ВСС съдия Тони Гетов, който даде 4 години затвор на Цветан Цветанов. Бившият вътрешен министър е обвинен в осуетяване на разследването срещу шефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. 

Минути след произнасяне на присъдата Цветанов обяви пред журналисти, че адвокат Ханс Петел Ул, който е депутат в германския бундестаг, го уведомил за оказан натиск върху съда, за да бъде произнесена осъдителна присъда по делото. Въпреки твърденията му, Цветанов отказа да сезира прокуратурата. 

Съдия Тони Гетов е изслушан от Етичната комисия при ВСС по негово настояване във връзка с появилите се в медиите коментари на Ул.

Според публикации на съпругата на съдия Гетов Албена, която е заместник на посланика ни в Берлин, е обещано повишение, ако съпругът ѝ произнесе осъдителна присъда срещу Цветанов. Пред ВСС Гетов обяснил, че съпругата му е командирована в Берлин за периода 01.09.2011 г. до 31.08.2014 г. Посланикът на България в Германия Ради Найденов е направил предложение на 30.09.2013 г. командировката на Албена Гетова да бъде удължена с една година – до 31.08.2015 г., като това предложение е направено със съответната атестация.

Тази дата предхожда датата, на която съдия Гетов е избран за докладчик по делото и няма как да има връзка между двете събития.

„Още тогава в редица медии се появиха коментари, че върху мен ще бъде оказан натиск от председателя на СГС съдия Владимира Янева, тъй като съм командирован съдия. Искам да подчертая, че върху мен не е оказван никакъв натиск, като дори не сме водели разговори със съдия Янева по това дело", обяснил съдия Гетов пред ВСС. 

Той обяснил, че присъдата по делото е постановена единодушно от съдебния състав единствено върху закона, събраните по делото доказателства и вътрешното убеждение на членовете на състава, без каквато и да е намеса и оказване на натиск от когото и да е било.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2014 в 00:39

Ако има истинско правосъдие в България, Цв.Цв. е с двата крака в панделата. Законът е ясен и категоричен - министърът на вътрешните работи може да откаже използването на СРС, ако е поискано от главния секретар на МВР или някоя от оперативните служби, но НЕ и от прокуратурата и подписано от съдия!
Колкото до, кой знае защо, домъкнатият от Германия Ханс Петер Ул, той няма право да се явява на процеса, защото не се е регистрирал в адвокатската колегия, като чуждестранен адвокат. Тъй като делото е закрито, заради използването на СРС-та, няма право дори и да присъства като наблюдател в съдебната зала. А за твърденията си, че върху съда е оказан натиск и че той има сведения за това, но не е уведомил съответните власти, подлежи и на съдебно преследване.
Това, за сведение на бесните герберасти!

16.06 2014 в 23:04

Съгласен съм. 4 години за Цветанов, но доживотен, без право на помилване за Станишев, Доган, Местан и Манолова/в мъжки пандиз/.
Съдът е достатъчно корумпиран, за да си затвори очите за тези, които от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 и от 12 май 2013 г. до ден днешен СЪСИПАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЪСИПВАТ БЪЛГАРИЯ!

16.06 2014 в 19:46

Ако престъпниците почнат да диктуват на съда,ние невинните на кого да се оплачем?До кога престъпници ще са на свобода,а после ще ги обявяват за издирване?Всеки ли си има Батко-братко?

16.06 2014 в 18:51

Знаем как се удължават сроковете за задгранична работа, няма защо да ни го обясняваш. Не само са те натиснали, ами въздуха са ти изкарали! За пияните убиици по улиците давате условни присъди, а тук си по-католик от папата!

16.06 2014 в 17:32

Адвокат Ханс Петел Ул се държа безобразно по отношение на това дело. Също като агенция "Една жена каза" изрази някакво отношение почиващо на никому неизвестни факти и осведомители. Прогресивната гражданска общественост и медии услужливо замълчаха.

16.06 2014 в 17:30

Ако всичко ти е ОК, защо си в режим, "обяснителен" ???