Съдия Тони Гетов: Адвокатите на Цветанов обиждат България

OFFNews 16 юни 2014 в 16:39 17640 6

Цветан Цветанов
Бившия вътрешен министър с адвокатите си Менко Менков и Ханс Петер Ул.

Натискът, който се оказва от изказванията на защитата на Цветан Цветанов, и по-специално от адвокат Ханс Петер Ул, е политически. Това е обидно за България. Отправят безпочвени твърдения срещу семейството ми, което е за втори пореден път по делото. 

Това е казал днес пред Етичната комисия към ВСС съдия Тони Гетов, който даде 4 години затвор на Цветан Цветанов. Бившият вътрешен министър е обвинен в осуетяване на разследването срещу шефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. 

Минути след произнасяне на присъдата Цветанов обяви пред журналисти, че адвокат Ханс Петел Ул, който е депутат в германския бундестаг, го уведомил за оказан натиск върху съда, за да бъде произнесена осъдителна присъда по делото. Въпреки твърденията му, Цветанов отказа да сезира прокуратурата. 

Съдия Тони Гетов е изслушан от Етичната комисия при ВСС по негово настояване във връзка с появилите се в медиите коментари на Ул.

Според публикации на съпругата на съдия Гетов Албена, която е заместник на посланика ни в Берлин, е обещано повишение, ако съпругът ѝ произнесе осъдителна присъда срещу Цветанов. Пред ВСС Гетов обяснил, че съпругата му е командирована в Берлин за периода 01.09.2011 г. до 31.08.2014 г. Посланикът на България в Германия Ради Найденов е направил предложение на 30.09.2013 г. командировката на Албена Гетова да бъде удължена с една година – до 31.08.2015 г., като това предложение е направено със съответната атестация.

Тази дата предхожда датата, на която съдия Гетов е избран за докладчик по делото и няма как да има връзка между двете събития.

„Още тогава в редица медии се появиха коментари, че върху мен ще бъде оказан натиск от председателя на СГС съдия Владимира Янева, тъй като съм командирован съдия. Искам да подчертая, че върху мен не е оказван никакъв натиск, като дори не сме водели разговори със съдия Янева по това дело", обяснил съдия Гетов пред ВСС. 

Той обяснил, че присъдата по делото е постановена единодушно от съдебния състав единствено върху закона, събраните по делото доказателства и вътрешното убеждение на членовете на състава, без каквато и да е намеса и оказване на натиск от когото и да е било.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови