Съдът задължи ЦИК да въведе машинното гласуване до половин година

OFFNews 02 август 2018 в 12:34 3183 0

Централната избирателна комисия беше осъдена от Софийския административен съд да въведе машинното гласуване във всички секции до половин година. Делото беше заведено от бившите депутати и настоящи членове на "Демократична България" Мартин Димитров и Петър Славов.

Решението подлежи на обжалване, но от ЦИК все още не са решили дали ще жалят пред по-горна инстанция. "ЦИК ще изпълни окончателното решение на съда", коментира говорителят на избирателната комисия Александър Андреев.

На въпрос дали ще има машини във всички секции за евроизборите през 2019 година и колко време и пари са нужни, за да има машини във всяка секция, Андреев отговори: "С конкретни срокове не мога да се ангажирам, те са дадени в решението на съда, когато то стане окончателно".

"ЦИК вече има 6 месеца срок. Нека спрат да протакат и да изпълнят закона", призова Димитров. Той подчерта, че това не е първото дело по същата тема и законът е ясен - всички избиратели трябва да имат възможността да гласуват машинно, ако искат. Бившият депутат подчерта, че ЦИК вече забавя повече от година въвеждането на машинното гласуване. "18 месеца закъснение на ЦИК, за които те са нарушили закона около 50 пъти, защото на всеки частичен вот трябваше да бъде осигурено и машинно гласуване. Ние сме убедени, че ЦИК нямат особено желание да въвеждат машинно гласуване в България и винаги търсят начин да протакат. Подобни опасения имаме и за дистанционното електронно гласуване", каза той пред Нова тв. 

От ЦИК обаче се оправдаха за забавянето с проблеми в логистиката. "Това поставя редица въпроси, които ЦИК не може сама да реши и трябват помощта и съдействието на държавата. И това са въпроси свързани с логистиката - съхраняването на машините, поддръжката им, осигуряването на техническата възможност те да бъдат под един мониторинг постоянно. Ако трябва да говорим за едни 12 500 машини, които бяха допуснати в предходните избори - това са 60 тира с машини. Тези въпроси стоят и те трябва да намерят, за да може тази възможност на избирателите да бъде осигурена", каза говорителят на комисията.

В отговор обаче Димитров припомни какви са функциите на комисията: "ЦИК трябва да изпълняват закона, така както е написан. Да не разсъждават защо е написан така законът, а просто да го изпълняват. ЦИК не е орган, който трябва да си прави някакви интерпретации какво трябва да се прави в България", каза той. 

Андреев твърди, че избирателната комисия не нарушава Изборния кодекс. "Не мога да се съглася, че ЦИК не изпълнява закона и не изпълнява решенията на съдилищата. Обратното - ЦИК при изборите за народни представители обяви обществена поръчка. Това, че изпълнителят се отказа и не изпълни своите задължение, не означава, че ЦИК не е изпълнила своите ангажименти по договора така както ги беше представил в офертата, не означава, че ЦИК не си е изпълнило задълженията", каза той.

В закона обаче е записано, че всеки с право на глас има право да избира между това да гласува машинно или с хартиена бюлетина, а не че ЦИК обявява обществена поръчка за машини. OFFNews припомня още, че на последните парламентарни избори не изпълнителя се отказа, а ЦИК взе решение да отстрани единствения участник в обявената обществена поръчка и да прекрати процедурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови