Румен Радев: Еврозоната пуска България и българските граждани, а не мутрите

OFFNews 19 декември 2020 в 17:35 7878 0

Румен Радев

"Мутри вън" е думата на годината 2020, заяви президентът Румен Радев в интервю за предаването "Годината" на Дарик радио.

"Аз съм на страната на българите, когато те отстояват своите позиции в името на България", заяви той и допълни, че пак би излязъл с вдигнат юмрук пред гражданите.

Президентът коментира и кризата с коронавируса, като разкритикува правителството. "На деветия месец, при 200 починали на ден, ние какво приехме? Национален план за подготовка за пандемия, на деветия месец, това вече е сарказъм", каза Радев.

Темата за датата на изборите също бе разисквана в интервюто. Към този момент те са насрочени за 28 март. Ние сме във всякакъв вид кризи и няма да се върнем към старата нормалност, допълни президентът.

Радев заяви, че ще отчете всички фактори при насрочването на датата на изборите.

Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото здравето на хората е пострадало тъкмо от тази власт, заяви той и отново поиска организирането на бързи и честни избори.

Еврозоната пуска България и българските граждани, а не мутрите, отговори Румен Радев, попитан защо Банковият съюз допуска правителство, което президентът определя като състоящо се от мутри.

Правителството на Борисов трябва да е благодарно на Костов, Станишев, Орешарски и Симеон Сакскобургготски, които наложиха определена финансова политика, коментира в тази връзка държавният глава.

На абсолютно единна позиция сме с правителството по темата РС Македония. Пътят за членство на страната в ЕС минава през София. България има огромен интерес за приемането на страната в Съюза, коментира Румен Радев.

Националната сигурност е абсолютен приоритет. Виждате с какъв размах прокуратурата разнищи мрежата на руската дипломация, а в същото време не взема отношение за зависите с гласа на премиера, каза Румен Радев по повод обявяването на персона нон грата на руския дипломат, обвинен в шпионаж.

Поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства, смята президентът.

Най-вероятно бъдещият парламент ще бъде фрагментиран, правителството ще бъде съставено трудно, прогнозира държавният глава по повод предстоящите избори и възможността да се наложи той да свика служебен кандидат.

Попитан дали би дал пример, като се ваксинира срещу Ковид-19, той отговори, че няма притеснения да се ваксинира, но първи трябва да са работещите на първа линия. Ако се ваксинирам сред първите, някой ще каже, че Радев е отнел живота на лекар от първа линия, коментира президентът. По думите му, изчаквайки реда си, той като политик трябвало да даде пример за ред, за организираност и спазване на правилата.

В края на интервюто Румен Радев коментира и приветствието на Ердоган към Националната конференция на ДПС:

Не коментирам политически партии, но като президент вземам отношение по външнополитически събития. И това е Националната конференция на ДПС преди дни. Там се случи нещо характерно и важно според мен. И това е, че даването на думата и приветствието от турския президент е признание за амбиции за участие в българския политически живот. Това е недопустимо. Според мен проводник на това влияние е министър-председателят Борисов. Доскоро ДПС утвърждаваха образа си на национална партия. Но откривайки трибуната си за президента на съседна Турция, те хвърлят сянка върху своя ореол на национално отговорна политическа сила. И искам да бъда правилно разбран. Турция за нас е приятел, тя е изключително важен партньор и съюзник – и в НАТО, и в борбата с нелегалния трафик, с миграцията, с престъпността, с тероризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови