'Решение е със сериозни разговори с ГЕРБ да се стигне до формула за правителство с втория или третия мандат'

OFFNews 02 ноември 2022 в 18:45 2399 3

Радан Кънев

Снимка Сергей Антонов

Радан Кънев

В момента това, което виждам като решение е "Продължаваме промяна" и "Демократична България" да консолидират най-големия блок в българския парламент. И с втория, и с третия мандат с много сериозни разговори с партия ГЕРБ да се стигне до формула.

Това заяви евродепутатът от ЕНП Радан Кънев. Той добави, че в главата си има най-малко три женски имена за премиер от различни политически поколения, но не каза никое от тях.

Кънев обясни, че не е оптимист и не вижда процес на преговори. "Демокрацията е процес, в който след изборите следват преговори. След преговорите следва управление. Виждам имитация на преговори, която е поредна предизборна кампания. Разликата е огромна и трябва да го осъзнаем", посочи евродепутатът. 

Въпреки това той смята, че има решение на политическата криза:

"Очевидният блок ГЕРБ-ДПС трябва да бъде разделен. ГЕРБ трябва да разберат, че ако разчитат на подкрепа от ДПС за следващо правителство, то такова няма да има. В българското общество няма сила, която да приеме ново правителство, в което Бойко Борисов е център на вселената и България се управлява от Банкя, защото той дори няма да е премиер".

Според него вариант, в който ДПС и ГЕРБ управляват със 100 депутата няма. "Те трябва да получат гласовете и на Възраждане, а това ще е такава политическа перверзия", каза Кънев, но допълни, че в същото време вариант за мнозинство без участието на ГЕРБ също няма.

Евродепутатът от ЕНП допълни, че не иска нови 6 месеца еднолично управление и България отново да е без парламент.

Относно изпращането на военна помощ на Украйна Радан Кънев посочи, че когато говорим за националната сигурност на България, не бих говорил за ценности, а за интереси. "Естествено, ценностен разговор има - дали украинският народ трябва в максимална степен да бъдат защитена от една чудовищна война, най-пълномащабната война от 70 години", категоричен е Радан Кънев. 

По думите му този ценностен разговор в българското общество не се води или се води много слабо. Евродепутатът посочи, че когато говорим за сигурността и да се подкрепи материално украинската армия, за да може да отблъсне тази агресия, става дума за стратегически национален интерес.

"Нека видим държавите, които не са на 250 км, а които граничат - Латвия е дала 41% от собствения си отбранителен бюджет, Естония и литва са дали малко под 40%. Възниква въпросът - те са олигофрени, техните три правителства са болни душевно? или защото са още по-близо, виждат риска и подкрепят агресорът да бъде отблъснат, преди да стигне до тях", добави Радан Кънев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!