Реформаторите: Вотът на недоверие ще увеличи подкрепата за кабинета

БСП и "Атака" няма да се подпишат за вота, иницииран от ДПС

Нели Чолашка 22 януари 2015 в 13:11 3581 5

Снимка Булфото/архив

Найден Зеленогорски

След вот на недоверие кабинетът може да получи по-голяма парламентарна подкрепа от тази, която взе при избирането си.

Това прогнозира съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски по повод заплахата на ДПС, че ще поиска вот на недоверие на правителството заради "ксенофобските изявления" на здравния министър Петър Москов.

"Реформаторският блок категорично подкрепя министър Петър Москов и здравната реформа, която е сред основните приоритети на Реформаторския блок, на правителството и на цялото управляващо мнозинство. За нас искането на оставката на един от най-успешните министри в правителството е опит на ДПС да запази статуквото и да предотврати реализирането на промени, които ще извадят криминалните икономически интереси в сферата на здравеопазването и ще превърнат пациента в център на здравната ни система“, каза Зеленогорски.

Относно обвиненията в ксенофобско говорене и прояви от страна на ДПС той каза: "Партиите в РБ сме наследници на политическите сили, които най-категорично отстояваха правата на българските турци в България. Аз лично бях на митинга пред парламента за връщане на имената на българските турци".

Лидерът на ДПС Лютви Местан веднага отговори с думите, че ДПС няма да се откаже от поисканата оставка на Москов, нито от идеята за вот на недоверие.

„Ние не сме толкова наивни и знаем, че няма да се стигне до оставката на министъра. Няма да се откажем от вота на недоверие и тази инициатива няма отношение към лекарския протест и лекарската подкрепа. Лекарите могат да го подкрепя за професионалните му решения, ако им харесва. Въпросът е дали е възможно представител на най-хуманната професия да използва език на омразата“, обяви Местан.

За вот на недоверие към правителството са нужни 48 подписа на депутати, а ДПС има 36 народни представители.

БСП няма да участва в подписката на ДПС, но винаги ще гласува срещу това правителство, обясни говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

От "Атака" също обявиха, че няма как да подкрепят подобна инициатива на ДПС, а от БДЦ казаха, че не са били поканени да участват в подписка за вот на недоверие все още.

Партиите, подкрепящи правителството - Патриотичният фронт и АБВ, естествено, няма да подкрепят ДПС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови