Радан Кънев се оттегли от битката за председател на РБ (видео и снимки)

Ивайло Анев 14 септември 2014 в 15:12 8113 35

Снимка Ивайло Анев

Радан Кънев.

Председателят на ДСБ Радан Кънев официално оттегли кандидатурата си за председател на Реформаторския блок на днешното откриване на кампанията за изборите.

"Нашите лични амбиции и съдби със сигурност не са най-важното. Нищо не е по-важно за обществения интерес от победата на РБ на изборите", заяви Радан Кънев. След това той изброи приоритетите на Блока, сред които са радикална промяна в правосъдието, край на корупцията, възможност за честно богатство и край на партийната намеса в основните сектори.

"Не моето лидерство има значение, а лидерството на Реформаторския блок в българската политика", посочи Кънев и добави: „Не всички партийни ръководители са смели колкото избирателите си”.

Само ден преди провеждането на конгреса за избор на председател на Реформаторския блок, изборът беше отложен за ноември и беше решено днес само да бъде открита предизборната кампания на Блока. 

Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" и СДС изпратиха писмо с искане за отлагането на избора на лидер. Причината е, че според тях днешният избор на лидер на РБ "ще доведе единствено до конфликти и до по-слаби резултати на вота”.

Дали реформаторите ще влязат в правителство с ГЕРБ, избирателите ще решат на 5 октомври, обяви на свой ред лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Той отрече "сините" и хората на Меглена Кунева в последния момент днес да са се отказали от конгреса и обясни, че причината сега да не бъде избиран председател на Блока е липсата на консенсус по правилата за избора му.

Освен това няма да предизвикаме "сбивания на партийните ни ядра, независимо кой би победил при избора на председател на Блока". Абсолютно твърди сме и постигнахме разбирателство с колегите да направим този избор, когато сме по-подготвени с правилата, кворумите и електоралният баланс няма да бъде нарушен, заяви Лукарски.

На откриването на предизборната кампания на Реформаторския блок в столицата присъстваха лидерите на политическите сили Радан Кънев (ДСБ), Меглена Кунева (ДБГ), Борислав Лукарски (СДС), Корман Исмаилов (НПСД), Николай Ненчев (БЗНС) и Ирина Репуц (Християндемократическа партия).

Евродепутатът Светослав Малинов откри форума и посочи пред делегатите на конгреса, че е подал заявление за членство на РБ в Европейската народна партия (ЕНП). ЕНП знае за РБ, каза той.

В ЕНП се надявали на успеха на РБ на изборите на 5 октомври. "Тъкмо затова всичко е в нашите ръце. Европейското бъдеще на България е в наши ръце", подчерта евродепутатът. Той добави, че РБ ще победи на тези избори и "ще имаме правителството, което заслужаваме".

Николай Ненчев, лидер на БЗНС, коментира на свой ред, че го тревожели празните очи на хората. Без морал и нравственост никакви реформи не бихме могли да направим, заяви той. Ненчев пожела РБ да е истинската морална алтернатива, от която хората имат нужда.

Звездата на РБ винаги ще бъде европейска, каза Меглена Кунева. Лидерът на "Движение България на гражданите" се обърна към Радан Кънев и обяви, че оценява високо изказването му.

Това, което искам да пожелая на всички, е успех, обърна се Кунева към мнозинството в залата. РБ може да води страната, категорична бе тя.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски предупреди, че задкулисието и мафията са силни, но РБ са заедно.

Заедно ще бъдем силни, категоричен бе синият лидер. Само заедно ще бъдем силни и смели, подчерта той. Всичко е в нашите ръце, всичко е във вашите ръце, заяви още Лукарски и пожела РБ да смачка опонентите си.

Корман Исмаилов, лидер на НПСД, коментира на свой ред, че пътят на победата е труден, кален и каменист. Моралът идва от вярата, подчерта Исмаилов. РБ знаели какво и как да направят. Хората очаквали РБ да бъде гарант, че нищо няма да е такова, каквото е било досега.

Ирина Репуц от Християндемократическата партия видя знак в това, че конгресът днес се провежда на Кръстовден. Според нея победата на РБ е гарантирана. До 5 число комунистите ще си отидат, така казвал дядо й, на когото комунистите отнели фабриката преди години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!